Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Dereköy’deki 2 bin 400 dönümlük meranın imara açılmak istenmesi çevreciler, köylüler ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından doğa yürüyüşüyle protesto edildi.
Dereköy’ün doğal güzellikleri ve arkeolojik SİT alanları ile cennet köşelerinden olan Kavakderesi ve Partipanos Tepesi’ndeki 2 bin 400 dönümlük köy merasının mahkeme kararı ile imara açılmak istenmesi çevre örgütlerini harekete geçirdi. Kavakderesi Vadisi Çevre Dostları Dereköy Doğasevenleri Derneği, Maviyol Girişimi, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Tarihi ve Doğal Çevre Koruma Birimi, Heredot Üçüncü Yaş Akademisi Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 çevreci, 'Yaşanabilir bir Bodrum için Kavakderesi Vadisi'ne dokunma' eylemi ve doğa yürüyüşü yapıp, meraların rant için imara açılmasını protesto etti. Karya Gezginleri Grubu’nun rehberliğinde yaklaşık 5 saat süren yürüyüşte meralar gezildi, doğa ve tarihi güzelliklerin fotoğrafları çekildi.
HAZİNE MERAYI İMARA AÇMAK İSTİYOR.
Grup adına açıklama yapan Dereköy Doğa Sevenler Derneği Sözcüsü İrem Verdon, “Yaşadığımız ülkemizin güzelim coğrafyasının son kalan doğal zenginliklerini oluşturan meralar, yaylalar, otlaklar ve umuma açık çayırların geleceği üzerine tüm ülke genelinde, 'mera teknik ekiplerince' yapılan tespit ve tahdit çalışmaları hiç de hayırlara vesile olacağa benzemiyor. Birilerinin meralara, yaylalara, otlaklara ve umuma açık çayırlara da yeni bir rant alanı olarak fena göz diktiği anlaşılıyor. Bodrum Yarımadası’nın kaynağından akan tek akarsuyu olan Kavak Deresi Vadisi’nden sonra teknik ekiplerce yapılan tespit ve tahdit çalışmaları vadi boyunca yer alan gerek flora fauna gerekse jeolojik -arkeolojik değerlerinin korunması açısından kaygı uyandırıyor. Bodrum 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hazine tarafından açılan dava ile Dereköylülerin elinden alınmak istenen meraların toplamı 2 bin 400 dönüm civarındadır. Bu gerçekleşirse Dereköy’deki ekolojik faaliyetler ve hayvancılığın tamamı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Sadece hayvancılık ve ev tipi geleneksel üretimle geçinen Dereköy köylüleri bu şekilde açlığa mahkum edilmektedir” dedi.
JEOPARK VEYA ARKEOPARK OLABİLİR
Verdon açıklamasında, “Kavak Deresi Vadisi ve Partipanos Tepesi mevcut değerleriyle bir jeopark-arkeopark-ekopark kriterleri çerçevesinde ele alınıp mutlaka korunması gereken bir rekreasyon alanıdır. Hiçbir şekilde hiçbir gerekçe ile feda edilemez. Bodrum'un yaşanabilir çevre geleceğinin bir doğal ve tarihi park alanı olan Kavak Deresi Vadisi’ne dokunulmaması için her türlü yasal girişim ve eylemi sürdüreceğiz” diye konuştu.

YA(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)