BODRUM Kent Konseyi, Muğla Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Kemerköy Liman Sahası’nın özelleştirme kapsamında satışa çıkartılmasını yarın yapılacak ihalesi öncesinde basın açıklamasıyla protesto etti.
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ofisinde yaptığı açıklamada, yıllardır bölge insanını karanlıkta kalmakla, işsizlikle tehdit ederek, sağlıklı yaşama hakkını hiçe sayan termik santraller kuran hükümetlerin, şimdi bir adım daha ileri giderek, millet malını, bölgenin doğal değerlerini ve kaynaklarını pazarlama çabası içine girdiğini iddia etti.  Bölgenin sürdürülebilir kalkınma için dünyanın hayranlık duyduğu her türlü değere ve olanağa sahip olduğunu savunan Topçuoğlu, şöyle dedi:
"Bizler ne işsizliğe, ne doğa talanına dayanan ne de astarı yüzünden pahalı termik santrallere mahkumuz. İstenirse bölgede yeterince alternatif enerji kaynakları olduğu gibi iş olanakları da mevcut. Bir taraftan, köylüler topraksızlaştırılıp, bölgemizin en değerli tarım arazileri yerli yabancı sermayeye peşkeş çekilirken diğer taraftan da gelişmiş ülkelerin hızla terk ettikleri enerji üretim yöntemleriyle insanımızın sağlıklı yaşam hakkını yok sayan, çarpık yapılaşmalarla bölgenin turizmini baltalayan zihniyetlerle mücadele etmek görevimizdir, hakkımızdır. Herkes bilmelidir ki Muğla’nın hiçbir değeri hırs sahibi kişilerin, kurumların ya da kuruluşların arpalığı değildir. Biz, coğrafyamızı gelecek kuşaklara daha yaşanası bir yurt parçası olarak bırakacak her türlü girişimi sonuna dek desteklemeye ne kadar hazırsa, değerlerimizin talan edilmesine karşı mücadeleye de o kadar hazırız."
"GÖKOVA LİMANI, KALBİNİ ÇIKARIP ATMAK DEMEKTİR"
Topçuoğlu, Kemerköy Liman sahasıyla ilgili ise, Gökova Körfezi'nin sıradan bir körfez olduğunu söyledi. Topçuoğlu, şöyle konuştu:
"Bölgenin bir dünya markası olmasını sağlayan Mavi Yolculuk’un kalbidir. Bu körfez, Muğla tarımının gerekli iklim koşullarını oluşturan bir nefes borusudur. Gökova’ya liman yapmak buraya dev tankerlerin yük gemilerinin girmesi demektir. Bu liman Gökova’nın kalbini çıkarıp atmak demektir. Burada yapılacak bir liman ve onunla ilgili lojistik alanlar, yollar Muğla’nın soluk borusuna bir ok gibi saplanacaktır."
"YASALARDAN ALDIĞIMIZ GÜCÜ SONUNA DEK KULLANACAĞIZ"
Gelecek kuşaklarında doğal çevre ve kaynaklardan yararlanma hakkı olduğunu söyleyen Topçuoğlu “ Bu gerekçelerle yetkililerden söz konusu ihalelerin iptalini talep ediyoruz. Bölge halkının görüşüne başvurulmadan 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla yapılacak her türlü çalışmanın karşısında olacağımızı, bu amaçla yasalardan aldığımız her gücü sonuna dek kullanacağımızı ilgililere ve yetkililere hatırlatıyoruz. Bu yolda, Dünyanın her tarafında, milyonlarca Gökova ve Muğla sevdalısının yanımızda olacağından hiç kimsenin en ufak kuşkusu olmamalıdır" diye konuştu.
Yatağan Termik Santrali’nin de özelleştirme kapsamında olduğunu hatırlatan Topçuoğlu şöyle devam etti:
"Yatağan Termik Santrali için belirlenen muhammen bedel 30 milyon dolar. Ama Kemerköy içinde bu rakam 60 milyon dolar. Yatağan Termik Santrali’nde üç ünite var. Kemerköy’ün ise Yeniköy Termik Santrali’yle birlikte üç ünitesi. Yeniköy’deki termik santralin çevresindeki sahalarda daha az kömür var. Buna rağmen bir kat daha fazla para verilmesinin altında yatan gerekçeleri araştırmak zorundayız. Aslında en vahim olan, ben vatandaş olarak internet ortamından ya da değişik kaynaklardan bilgi araştırmak zorunda değilim. Burada ne amaçla ne şekilde özelleştirme yapıldığı açıklanmalıydı. Şeffaf bir durum söz konusu değil.İhale iptal edilmelidir."
"RANT VE ÇIKAR HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇMİŞ VAZİYETTE"
Bodrum Kent Konseyi üyesi ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz de Gökova Körfezi&nin ülke deniz turizmi açısında çok apayrı bir yeri olduğunu anlatırken, "Buranın bir takım çevre ve kişilere rant ve çıkar sağlaması için her şeyin önüne geçilmiş vaziyette" dedi.