Halil COŞKUN/DUHOK (Irak), () - IRAK'ta, IŞİD'in saldırıp katliamlar yaptığı Sincar'dan kaçan binlerce kişinin barınması için BM, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ve Türkiye'den AFAD'ın desteğiyle kurulan çadır kentler faaliyete girmeye başladı.
Zaho ilçesi yakınlarındaki Derabun Köyü'nde karşılama merkezi olarak planlanan 10 bin kişi kapasiteli 200 dönüm üzerine kurulu geçici karşılama kampı çadır kente dönüştürüldü. Hanke bölgesinde de kurulan çadır kent ise, IŞİD'ten kaçanları almaya başlarken, bunlara benzer farklı yerlerde ihtiyaçlara cevap vermek için 4 çadır kentler daha kurulacak.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Uluslararası Hukuk Danışmanı Erdoğan Kalkan, bu yoğunluktaki göç karşısında Bölgesel Kürt yönetimi ve BM'nin yeterli olamayacağını belirterek, "Sadece Duhok ve ilçelerinin nüfusu yaşanan göç üzerine yüzde 50 artmış durumda. Duhok'ta 900 okulun 740'ı göç edenlerle dolmuş durumda. Bu insanların bir çok ihtiyaçları var. Kürt yönetimine uluslararası kuruluşların ve ülkelerin yardım etmesi gerekir" dedi.

ABD,BM VE YPG'YE TEŞEKKÜR PANKARTI

IŞİD'in saldırı ve katliamları ile yarattığı korku nedeniyle yerlerinden göç etmek zorunda kalan binlerce kişinin barındırılması için çalışmalar yapan Irak Kürt yönetimine Türkiye Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ın da destek verdiği belirtildi.
AFAD'ın Irak Kurdistan Bölgesel Yönetimi ile Zaho ve Duhok' ta olmak üzere iki ayrı çadırkent kurma çalışmalarına başladığı ve bu çadır kentlerin 15'er bin kişilik olacağı belirtildi. BM'nin faaliyete giren kamplarına gelen Ezidiler, burada bir yürüyüş düzenleyerek içinde bulunulan duruma dikkat çektiler.
Yürüyüş sırasında taşınan pankartlarda ABD, BM ve Suriye'nin Rojava bölgesinde faaliyet gösteren PYD'nin silahlı kanadığı YPG'ye teşekkür edildi. Sincar dağında günlerce aç ve susuz kalanlar, hayatta kalmalarını sağlayan kuru ekmek parçalarını da kameralara gösterdi.

 

FOTOĞRAFLI