BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından Irak Bölgesel Kürt Yönetimine, insan haklarının daha da iyileştirilmesi için 11 maddeden oluşan bir önerinin yer aldığı bir rapor gönderildi. BM Kürt hükümetinden, kadınlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi, uzun tutukluluk sürelerine son verilmesi, yoğunluğun giderilmesi için yeni cezaevlerinin yapılması, adaletin sağlanması için yeterli sayıda hakim ve savcının tayin edilmesini istedi.
Kuzey Irak'ta yayın yapan Kürt internet sitelerinde yer alan haberlerde, BM'nin Irak Kürt bölgesindeki insan hakları durumuna ilişkin 11 maddelik bir rapor hazırladığı ve raporu uygulanması için Kürt Hükümeti'ne gönderdiği belirtildi. Haberlerde, BM'nin Kürt  Hükümeti'nden herhangi bir suçlamada bulunulmamasına rağmen tutuklananların serbest bırakılması, çeşitli suçlardan tutuklu bulunanların en kısa sürede mahkeme önüne çıkartılması ve uluslararası kriterler uyarınca yargılanmaları istendi. BM raporunda, Kürt bölgesi hükümetinden, yoğunluğun azaltılması için yeni cezaevlerinin yapılması ve adaletin sağlanması için yeterli sayıda hakim ve savcının tayin edilmesi istendi. Raporda, hukukun üstünlüğüne bağlı kalınması, kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden kurumların başına uygun kişilerin getirilmesi, engellilerin haklarına ilişkin kanunun takip edilmesi, engellilere daha iyi yaşam koşullarının sağlanması ve bu amaçla ilgili bakanlıklar arasında ortak bir kurul oluşturulması gerektiği kaydedildi. Gazetecilerin korunması, gazetecilerin hiç bir engelle karşılaşmadan görevlerini yerine getirebilmeleri için her türlü önlemin alınması vurgulanan raporda, polislerin kargaşa esnasında yolların kontrolü konusunda eğitilmesi, vatandaşların insan hakları konusunda bilinçlendirilmesi, insan hakları ve bilgi edinme özgürlüğü yasasının uygulanması, Kürt bölgesinde çalışan yabancı işçilerin haklarının korunması, yabancı işçilerin hak ve ödevlerini belirleyen listelerin birkaç dille hazırlanması istendi.
'RAPOR HENÜZ ULAŞMADI'
Kürt Bölgesi Bağımsız İnsan Hakları Meclisi yöneticisi Tavge Ömer, söz konusu raporun henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Ömer, "Kürdistan Hükümeti, Irak merkezi hükümetle birlikte BM'ye yıllık raporlar gönderiyor. Bu yılın 21 Temmuz'unda raporumuzu BM'ye göndereceğiz. Ekim ya da Kasım ayında da Cenevre'de Irak ve Kürdistan Bölgesi temsilcileri olarak BM yetkilileri ile görüşmeler yapacağız" dedi.