MANİSA’nın Spil Dağı’ndaki bazı bitki ve böceklerin kaçırılarak yurt dışına çıkarılmasını önlemek amacıyla Avrupa Birliği Projeler Ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi, 'Biyokaçakçılığı Önlemek' adlı çalıştay düzenlemeye hazırlanıyor.
Manisa Valiliği’ne bağlı AB Projeler Ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Vural Sevener, Spil Dağı’nda çok çeşitli bitki ve böcek türünün bulunduğunu ve Spil’e özgü bazı bitkilerle böcek türlerinin kaçırılarak yurt dışına çıkarıldığını dile getirdi. Sevener, Manisa Lalesi'nin yıllar önce Hollandalılar tarafından yurt dışına kaçırıldığını hatırlatırken, şöyle konuştu:
"Manisa Lalesi; Hollanda’nın lalesi oldu. Yıllar önce Spil Dağı’ndan yurt dışına kaçırılarak götürülen Manisa’ya özgü lale şimdi 'Hollanda Lalesi' olarak piyasada satılıyor. Ayrıca edindiğimiz bilgilere göre Spil Dağı’ndaki bazı bitki türlerinin ve özellikle böcek türlerinin çeşitli yollarla yurt dışına kaçırıldığını  öğrendik."
GEZİ ADI ALTINDA KAÇAKÇILIK
Sevener, bitki ve böceklerin Spil Dağı’nı ziyarete gelen turistler tarafından kaçırıldığını belirtip, "Spil Dağı’nın geniş bitki zenginliğini ve böcek türünü görmek isteyen bazı gruplar, gezi için gelerek kaçakçılık yapıyor. Yine edindiğimiz bilgilere göre bazı turist kafileleriyle Spil’e gezmek amaçlı gelip, çeşitli böcek türlerini yurtdışına çıkarmak isteyen yabancı turistlerin yakalandığını öğrendik" dedi.
KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞTAY
Spil Dağı’ndaki biyokaçakçılığı önlemek için bir çalıştay düzenlemeye hazırlandıklarını kaydeden Vural Sevener, şöyle devam etti:
"Türkiye’nin de taraf olduğu CITIES Tüzüğü konusunda Yabani Hayvanların ve Endemik Bitkilerin Uluslararası Ticareti ve Biyokaçakçılığın önlenmesi konusunda Manisa’da ilgili kurumların kapasitelerini artırmak amacıyla bir çalıştay düzenleyeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığımız ön görüşmelerde Manisa’nın doğal yapısı içinde bir çok endemik bitki ve yabani hayvan türünün olması ve bunların yurt dışına kaçırılması üzerine böyle bir çalıştayın yapılması kararı alınmıştır. Ancak bu çalıştayımız sadece Spil Dağımıza özgü değil, tüm il genelini kapsayacak bir çalıştay olacak. İlçelerimizdeki biyokaçaklığın da önlenmesi hedeflenecektir."
Çalıştayın 3 günlük olacağını ve Şubat ayı içinde düzenleneceğini belirten Sevener, bu toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan üst düzey yöneticiler, İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma İl Komutanlığı, Gümrük Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, akademisyenler ve ilgili kurumların yetkililerinin katılacağını söyledi. Sevener, "Çalıştayda biyokaçaklığın nasıl önlenebileceği, ne tür tedbirlerin alınabileceği, idari yaptırım cezalarla hangi endemik bitki ve böcek türünün kaçıralabileceği konusu gündeme getirilecek" dedi.