AYDIN’ın Söke İlçesi’nde Novada Alışveriş Merkezi’nde geçen yıl hizmete giren Otantika Etnografya Müzesi, kapılarını önümüzdeki ay kapatıyor. Müzenin işletmecilerinden Deniz Can Öztürk, "İnsanları başka bir yerde müzeye çekmektense biz müzeyi insanların ayağına getirelim mantığı ile bu yolculuğa başladık. Maalesef bu heyecanımıza yeterince ortak bulamadık" dedi.
Dünyada, AVM içinde ilklerden olma özelliğini taşıyan ve resmi açılışını Ağustos 2012’de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı Otantika Etnografya Müzesi kapılarına kilit vuruyor. Mobilya takımları, takılar, bindallılar, grepler, başörtüleri, efe kıyafetleri, üç etekler, silahlar, objeler, el yazması Kur’an-ı Kerim, orijinal Osmanlı belgeleri gibi birçok etnografik eserin sergilendiği müze, farklı bir konseptiyle dikkat çekiyordu. Tüm çabalarına rağmen destek bulamadıklarından şikayet eden müzenin işletmecilerinden Deniz Can Öztürk, "Bir alışveriş merkezinde müze kurma fikriyle yola çıkmıştık. AVM’ler artık günlük yaşamımızın bir parçası. İnsanları başka bir yerde müzeye çekmektense biz müzeyi insanların ayağına getirelim mantığı ile bu yolculuğa başladık. Maalesef bu heyecanımıza yeterince ortak bulamadık. İstediğimiz tek destek sadece ilgiydi" dedi.
2 BİN ESER SERGİLENİYORDU
Yöresel yemekler, kumda kahve, zengin elişleri ve antikaların satıldığı dükkan formatıyla müzeyi ayakta tutmaya çalıştıklarını söyleyen Çağdaş Can Öztürk de, heyacanlarını yitirdiklerini belirterek, "Büyük zararlar etmeye ve mutsuz olmaya başladık. Ailemizin yaklaşık 3 bin eserlik koleksiyonundan 2 binini bu müzede sergiledik. Sergilenen eser sayısı olarak da Türkiye’nin en büyük etnografya müzelerinden biri olduk. Ancak dayanacak gücümüz kalmadı" diye konuştu.
Müzeyi Aydın dışına taşıyacaklarını da belirten Öztürk, "Artık yeni bir yolculuğa çıkacağız. Çeşme, Bodrum, Kuşadası, Pamukkale, Efes, Kapadokya gibi destinasyonlarda yer arayışımız mevcut. Ancak bize proje ve yatırım ortağı, sponsor olacak veya bu koleksiyona sahiplenecek bir maddi ve manevi destek bulmamız çok önemli" dedi.