İZMİR'in Basmane semtindeki Suriyeliler, karınlarını doyurabilmek için her gün yemek dağıtılan minibüsün yolunu gözlüyor.
Basmane semti, yıllardan bu yana iç şavaştan kaçan, yoksulluktan kurtulmak için umut peşinde olan Irak, Afganistan, Somali gibi ülkelerden gelenlerden sonra aynı kaderi paylaşan Suriyelilere ev sahipliği yapıyor. Sağlıksız koşullarda barınan Suriyeliler'in karınlarını doyurmak için tek umudu; bölgede faliyet gösteren hayır dernekleri oluyor. Her gün saat 12.00'de gelen, üzerinde 'İnsan Der 'yazılı yemek minibüsünün yolunu, ellerindeki boş yoğurt kaplarıyla, çocuklarıyla bekleyen kadınlar ve erkekler ayrı kuyruklar oluşturuyor. Yemek almaya gelenlerin sayısı her gün artarken, her birine düşen miktar azalıyor. Dağıtılan yemek, ellerindeki kapların dibinde kalırken, ekmekler ise, karınlarını doyurmaları için tek umutları oluyor. 5-6 kişilik aileler, 1 kepçe yemek ve ekmekle evlerine dönüyor. Çok azı düşük ücretle iş bulabilen Suriyeliler, bunun dışında gelecek diğer yardımları bekliyor ya da dilencilik yapıyor.
YARI AÇ, YARI TOK
Sureyililer günün büyük bölümünü tek öğün yemekle geçirdekilerini belirterek içinde bulundukları durumu, şöyle anlattı:
"Çoğu zaman yarı aç, yarı tok yatıyoruz. Çocuklarımızın karnının doyması için biz sofradan çekiliyoruz. Artık sağlıksız koşulları yaşamayı bir kenara bıraktık, tek derdimiz; besnenebilmek. Yemek alabilmek için kuyruklarda ön sırada yer tutmaya çalışıyoruz. İsteyerek buralara gelmedik. Allah hiçbir toplumu iç şavaşla yüz yüze bırakmasın. Çocuklarımız her şeyin farkında. Sokaktan hurda toplayarak bizlere yardım etmeye çalışıyorlar. Günlük yaşamımızı sürdürebilmek için insani desteğe ihtiyacımız var. İzmir'te açlık çekiyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Okula gidemiyorlar, sağlıksız yaşıyor, düzgün beslenemiyorlar. Bize 'niye geldiniz' diyerek kızan da oluyor.".

FOTOĞRAFLI