Ferah IŞIK / DENİZLİ, () - PKK'nın 1993 yılında Bingöl'de katlettiği 33 askerden 7'sinin memleketi Denizli'de yaptırılan '33 Şehit Asker Anıtı' bugün törenle açıldı. Açılışa katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu milleti Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o muasır medeniyet seviyesine götürmek için verilen mücadele, cephede verilen savaş gibidir. Verdiğimiz mücadele cephede savaşmakla aynıdır" dedi.
Acıpayam İlçesi'ne bağlı Dodurgalar Mahallesi'nde, 24 Mayıs 1993 tarihinde Elazığ-Bingöl karayolunda, bölücü terör örgütü PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 7'si Denizlili 33 askerin anısına mahalle mezarlığının girişine '33 Şehit Asker Anıtı' yaptırıldı. Anıtın açılışı, olayın yıldönümü olan 25 Mayıs'tan bir gün sonrasında gerçekleştirildi. Bakan Zeybekci'nin yanı sıra Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan, şehit askerlerden 14'ünün yakını, gaziler ve aileleri anıtın açılış törenine katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Bakan Zeybekci, şehitlerin hakkının asla ödenemeyeceğini ve emanetlerine her zaman sahip çıkıldığını söyledi. Türk milletinin İslam'ın bayraktarlığını, vatanın mukaddesatını, namusun kutsallığını hep ön planda tutarak şehitliği kendine hedef olarak gördüğünü belirten Zeybekci, şunları söyledi:
"Biz her yerde şehit olduk. Orta Asya'dan Kafkasya'ya, Filistin'den Çanakkale'ye kadar her yerde milyonlarca kez şehit olduk. Biz kutsal davamız için şehit olduk. Bizim destanlarımız var. Malazgirt'ten, Kurtuluş Savaşı'na kadar onlarca destanımız var. Sadece Müslüman Türk olduğumuz için Balkanlarda milyonlarca şehit verdik. Vatanımız, dinimiz, bayrağımız, ırzımız için şehitliği gelecek nesillere hiç unutturmamız lazım."
Millet için, din için mücadele eden canını verenlerin Allah yolunda şehit olduğunu kaydeden Zeybekci, "Bu milleti Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o muasır medeniyet seviyesine götürmek için verilen mücadele de cephede verilen savaş gibidir. Bu milleti dünya milletler topluluğunda namerde muhtaç olmayan ecdadın bize miras bıraktığı yere götürmek için öğrencilerin verdiği mücadele de aynı derecede önemlidir. İşte tüm bu mücadelelerle bir zamanlar biz de öyle bir milletmişiz ki, gelmişiz dünyaya medeniyet nedir milliyet nedir diye göstermişiz" diye konuştu.
Bakan Zeybekci konuşmanın ardından 14 şehit ile 14 gazi ve yakınına plaket verdi. Ardından şehit yakınları tarafından 33 Şehit Asker Anıtı'nın açılış yapıldı, duygulu anlar yaşandı.

FI(AÖ/ESM) (FOTOĞRAFLI)
-- KUTU--

33 Şehit asker
TERÖR örgütü PKK'nın sözde ateşkes ilan ettiği 1993 yılında halen Diyarbakır'da ömür boyu hapis cezasını çeken 'Parmaksız Zeki' kod adlı Şemdin Sakık grubunun, Elazığ- Bingöl karayolunu keserek silahsız 33 askeri şehit etti. Adları Denizli'deki 33 Şhit Asker Anıtı'nda yaşatılacak şehit askerler ve memleketleri şöyle:
İbrahim Erten (Konya), Mustafa Yılmaz (Konya), Erkan Kaçan (Konya), Mevlüt Özkan (Konya), Hilmi Şahin (Konya), Ali Arar (Konya), İlyas Uyar (Konya), Hüseyin Çelik (Denizli), Ahmet Apak (Denizli), Ercan Çobanoğlu (Denizli), Mustafa Koçanoğlu (Denizli), Baki Umutlu (Denizli), Şeref Tay (Denizli), Mehmet Öztürk (Denizli), Hasan Gültutan (Hatay), Mehmet Tura (Adana), Şenol Cansız (Samsun), Cavit Yaman (Samsun), Nihat Odabaşı (Kastamonu), Ramazan Akkaya (Kastamonu), Uğur Bozacı (İstanbul), Ünal Kalafat (İstanbul), Ahmet Aran (Manisa), Haydar Aslan (Trabzon), Murat Elibol (Çanakkale), Aydın Kuzey (Çanakkale), Adem Zongur (Kırıkkale), Musa Sarıgöz (Osmaniye), Murat Menteş (Bolu), Hikmet Özdemir (Malatya), Abdullah Kara (Antalya), Birol İrfan Askar (Afyonkarahisar), Selahattin Aysan (Isparta).