Aziz ÖNAL/BİNGÖL () - BİNGÖL-Elazığ karayolunun 10'uncu kilometresinde 24 Mayıs 1993 tarihinde yol kesen PKK'lılar tarafından sonra şehit edilen 33 asker, düzenlenen törenle anıldı. Törene katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Allah bir daha o günleri göstermesin" dedi.
Elazığ karayolu üzerinde bulunan Bilaloğlu Köyü Mevkii'nde bulunan Anıttepe’de düzenlenen törene, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, İl Jandarma Komutanı Selahattin Mersin, Bingöl Belediye Başkan vekili Halim Sügü, kurum amirleri, askeri erkân, şehit aileleri, gaziler ile çok sayıda kişi katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan tören, aşırı yağıştan dolayı anıta çelenk sunulmasıyla sonlandırıldı. Tören ardından konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 33 askerin şehit edilmesi ile insanlığın 33 kere öldürüldüğünü belirterek şöyle dedi:
"21 sene önce 1993 yılında burada vahim bir hadise yaşandı. 33 askerimiz şehit oldu. Burada bunu hep birlikte anıyoruz. Bir daha Allah'ın o günleri göstermemesini diliyoruz. Bizim inancımızda yaratılmışların en şereflisi insandır. 'İnsan Eşref-i mahlûkattır' diyoruz. Bir tek masum insanın öldürülmesi bütün insanlığı öldürmek gibidir diye inanıyoruz. Bir tek insanın hayatının kurtarılması da bütün insanlığın hayatının kurtarılması demek. Burada aslında insanlık 33 kere öldürüldü diyebiliriz. Maalesef bu acımız çok büyük ama, dediğim gibi bir daha öyle acılar yaşanmamasını temenni ediyoruz. O tarihlerde de aslında burada yaşanan hadiseyle ülkemizin istikrarının bozulması, ülkemizdeki kardeşliğin zedelenmesi, Türkiye’nin güçlenmesi, gelişmesinin önüne geçilmesi hedefleniyordu. İnşallah bunu hiçbir zaman başaramayacaklar. Türkiye’de bütün unsurlarıyla, bütün inançlarıyla bir millet olarak geleceğe doğru yürüyeceğiz. Geçmişte yaşadığımız acıları unutmadan hep birlikte geleceğe yöneleceğiz. Tabii bu hadisenin Bingöl’de yaşanması bizim için ayrı bir üzüntü kaynağı olmuştur. Bu hadiseye en fazla üzülenler Bingöllüler oldu. Burada bu topraklarda gerçekleşti bu hadise. Ama, bu Bingöllülerin tabii arzu ettiği veya dahil olduğu bir hadise kesinlikle değil. Yılardır gerçekten Bingöl olarak bunun acısını çok büyük hissettik. Her zaman burada şehit olan askerlerimizin aileleri gelip gittiler. Bu anlamda güzel diyaloglar gelişti. Bingöl’den de Bingöllü de çok şehidimiz var. Türkiye’nin değişik bölgelerinde geçmişten bugüne onları da burada rahmetle anıyorum."
  AÖ(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)