KAYSERİ Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olan Radon gazı için ülke genelinde bir araştırma yapılacağını bildirdi.
Dr. Karadağ, Radon gazının akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumlu olduğunu, ev içerisindeki Radon kaynağının büyük kısmını oluşturan yüzde 90'ının binanın temelinde bulunan toprak ve kayaların oluşturduğunu belirtti. Radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel oluşturmak üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde ölçüm yapılacağını belirten Dr. Karadağ, "Yapılacak ölçümlerle 'Türkiye Radon Haritası' oluşturulması ve sonrasında 'Ulusal Radon Kontrol Programı' geliştirilmesi için bakanlıkla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalandı" dedi.
Karadağ, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye radon haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilde 62 bin 320 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Kayseri ilimizde ise 8 Eylül 2014 tarihinden itibaren dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen 780 adrese personellerimizce 30 gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimize toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderilecektir. Bu çalışmaya katılanlardan hiçbir ücret talep edilmeyecektir."
Bakanlık ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışmanın tamamen bilimsel bir çalışma olduğunu ifade eden Dr. Karadağ, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalarda müdürlüğümüz personeli, vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu kapsamda müdürlüğümüz personelince evlere ziyaret yapılacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri, çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir."