İZMİR'de tartışma konusu olan TOKİ'nin Çeşme'ye yapacağı konutlarla ilgili Mimarlar Odası'nın açtığı davada bilirkişi heyeti, konutların yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planı'yla ilgili olumsuz rapor verdi. Raporda yeşil alan kullanımının genişleme alanına dönüştürülmesi, bölge nüfus yoğunluğunun yaklaşık 5 kat artırılması ve 4 katlı yapılar gerekçe gösterildi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Çeşme'nin Reisdere Mahallesi'nde yapılmak istenen toplu konut projesine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi ve meslek örgütlerinin, betonlaşma gerekçesiyle tepkileri ve ve konutların yapımına olanak sağlayan plan değişikliğine karşı açılan davalarla ilgili ilk somut bilgi ortaya çıktı. Mimarlar Odası'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtığı, yürütmeyi durdurma ve iptal istemli davasında bilirkişi raporunu tamamladı.
NÜFUS YOĞUNLUĞU KARARLARINA AYKIRI
Bilirkişi, TOKİ konutlarının yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme (İzmir) Çevre Düzeni Revizyon Planı değişikliğinin planlama esasları, şehircilik ilkeleri, plan tekniği, yürürlükteki imar mevzuatı hükümleri ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatini mahkemeye bildirdi. Bu olumsuz raporunun gerekçeleri arasında mevcut planlama kararlarına göre hektar başına 36 kişi olan nüfus yoğunluğunun TOKİ konutları planıyla hektar başına 150 kişi olarak arttırılmasının bölge içindeki donatı alanları dengesini bozacak olması ve çevre genelinde tarif edilen nüfus yoğunluğu dağılımı kararlarına uygun olmaması yer aldı.
Raporda, kentin mikroklimasını destekleyen yeşil örtünün bir parçasını oluşturma ve kentlilerin dinlenim ihtiyaçlarını karşılama hedeflerini içeren kentsel ve bölgesel yeşil alan kullanım kararının dava konusu plan değişikliği ile gelişme alanı olarak değiştirilmesinin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, bölge ihtilaçlarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi.
4 KAT, ÇEŞME BÜTÜNÜNDEKİ GELENEĞE AYKIRI
Bilirkişi, plan değişikliğiyle kat adetinin 4'e çıkarılmasıyla artırılan yapılaşma yoğunluğunu, gerek alanın yakın çevre özellikleri, gerek bölgenin Şifne ve Reisdere turizm merkezleri bağlamında özgün olarak geliştirilmesi istenen doku özellikleri, gerekse de Çeşme ilçesi bütünündeki 2 katlı konut yapılaşmaları geleneğine aykırı olması ve bölge yapılaşma özellikleri açısından uygun bulmadı. TOKİ Konutlarına olanak sağlayan değişikliğin Çevre Düzeni Plan revizyonu ana kararlarının, sürekliliği ve bütünlüğü bozucu niteliklerinden ötürü Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirten bilirkişi raporunda, plan değişikliğinin kamu yararına uygun olmadığı kanaatini mahkemeye bildirdi.
MAHKEMENİN KARARI BEKLENECEK
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, nüfus yoğunluğu, 4 kat başta olmak üzere itiraz ettikleri konuların, bilirkişi raporunda da çarpıcı tespitlerle vurgulandığını belirtti. Artık mahkemenin vereceği kararı bekleyeceklerini dile getiren Topal, kamusal denetimden kamu yararına sonuçlar çıkacağını söyledi. TOKİ Çeşme konutları planına karşı yerel yönetimler de dava açmıştı.

FOTOĞRAFLI