Saffet YENİGÜN / KEMER(Antalya), () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki Phaselis Antik Kenti'nde yapılacak otel inşaatı için 'ÇED gerekli değildir' kararına itiraz eden 22 kişinin dava açması üzerine, mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti alanda inceleme yaptı. Phaselis'te toplanan davacılar ve çevreciler ise, antik kentin mevcut haliyle korunmasını istedi. 
Phaselis Antik Kenti içerisindeki alanın, otel yapılması için özel bir firmaya tahsis edilmesinin ardından çevreciler sürece itiraz etti. Otel projesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 'ÇED gerekli değildir' kararı üzerine 22 kişi Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava üzerine mahkeme, bilirkişi heyeti atadı. Mahkeme hakimi ve bilirkişi bugün Phaselis Antik Kenti'nde ve otelin yapılacağı arazide inceleme yaptı.
'MİLLİ PARKA HANÇER'
İdare Mahkemesi hakimi ve bilirkişi heyeti bölgeye gelmeden önce Phaselis Antik Kenti girişinde toplanan Kemer Sivil Toplum Platformu, Phaselis İnisiyatifi, Çıralı Çevre Koruma Derneği, Kemer Esnaf Derneği, Kemer Doğa Dostları Spor Kulübü ve diğer çevreci derneklerin temsilcileri pankart açarak basın açıklaması yaptı. Antik kentin yapılaşmaya kurban verilmemesini isteyen çevreciler, bölgenin mevcut haliyle korunmasını talep etti.
Grup adına açıklama yapan davacılardan diş hekimi Erdal Elginöz şöyle dedi:
"26 Aralık 2013 tarihli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü duyurusunda Ares Fasilis İnşaat Turizm Ticaret A.Ş. tarafından Tekirova mevkisinde yapılması planlanan Dream of Phaselis projesi için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verildi. Proje dosyası incelediğinde otelin, Phaselis Antik Kenti arkeolojik SİT alanına yapılacağı görülüyor. Bu, Beydağları Sahil Milli Parkı'nın, sağlıklı orman dokusunun yüreğine bir hançer saplama projesidir" dedi.
TAHSİS SÜRECİ 2005'TE BAŞLADI
Phaselis Antik Kenti'ndeki tahsis sürecinin 2005 yılında başladığını kaydeden Elginöz, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar olarak projeye karşı olduklarını vurguladı. Söz konusu otel projesinin 185 bin metrekarelik alanda yer alacağını hatırlatan Elginöz şöyle devam etti:
"Otel, toplam 1000 yatak kapasiteli. 3'ü büyük olmak üzere 16 havuz barındırıyor. Toplam 286  t beton bina ve çeşitli beton eklentiler içermekte. Otele tahsis edilen alanın 20 bin metrekaresi 1'inci derece antik SİT'tir. Bu arazi içerisinde belirgin kültür mirası yapılar mevcut. Bilirkişi kurulunun bilimin ve adaletin gereğini yerine getireceğine, 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal edeceğine inanıyoruz."
BİLİRKİŞİ HEYETİ ALANIN TAMAMINI GEZDİ
Antalya 2'nci İdare Mahkemesi hakimi ve 3 kişilik bilirkişi heyetinin gelmesi üzerine eylemine son veren grup, bölgedeki incelemelere katıldı. Davacı ve davalı avukatlarının da hazır bulunduğu inceleme sırasında, bilirkişi heyeti, otel için tahsis edilen ve tel örgülerle çevrilen alanı gezdi. Davacı ve davalı avukatları heyete bilgi verdi. Taraflar arasında sık sık tartışma çıktı. Krokilerle heyete bilgi veren davacı avukatları ile davalı avukatlarının ellerindeki krokilerde farklılıklar dikkati çekti. Davacı avukatları işaretlenmeyen çok sayıda ağacın kesileceğini iddia ederken, alan içerisinde kalan ve arkeolojik değeri bulunduğunu belirttikleri bazı yapıları da heyete gösterdi.
İncelemenin ardından bilirkişi heyeti bölgeden ayrıldı. Heyet en geç 2 ay içerisinde raporunu hazırlayarak mahkemeye sunacak.

FOTOĞRAFLI