DİYARBAKIR'a gelen bilim adamı ve doğaseverden oluşan 4 kişilik heyet, leoparın öldürüldüğü Çınar İlçesi'ne bağlı Solmaz Köyü'nde araştırma yaptı. Sabah erken saatlerden itibaren başlayan araştırmalar, akşam karanlığına kadar sürdü.
Yaban Hayat Araştırmacısı Biyolog Dr. Hüseyin Ambarlı, Türkiye Yaban Hayatı Araştırma Derneği Başkanı Halim Diker, Türkiye'nin Anonim Memelileri (TRAMEM) sitesi sahibi Serhat Tiğrel ve TRAMEM üyelerinden Arif Temel'den oluşan heyet, ilk olarak leoparın saldırısına uğradığını ileri süren Kasım Kaplan ile görüştü.
'KEŞKE ORADAN GEÇMESEYDİK'
Kendisini evinde ziyaret eden heyet üyelerine detaylı bilgiler veren Kasım Kaplan şunları anlattı:
"Biz o bölgede koyunlarımızı otlatıyorduk. Amcamın oğlu Mahmut ile beraber orada yürüyorduk. Birden bir leopar üstüme atladı. Ben ve leopar kayadan aşağı yuvarlandık. Leopar ayrı, ben ayrı yere savrulduk. Yeniden saldıracaktı ki, amcam oğlu Mahmut ateş etti ve onu vurdu. Leopar tek atışta öldü. Biz bu olayı yaşamazsak bile başkası görse yine öldürürdü zaten. Bu bölgede yaşama şansının olduğunu düşünmüyorum. Keşke o gün için oradan geçmeseydik."
'KOVUKTAN FIRLADI, SALDIRDI'
Heyet, daha sonra koyunlarını dağda otlatan ve leoparı öldüren Mahmut Kaplan ile bir süre görüştü. Mahmut Kaplan, "Kasım ile beraber o bölgeden geçiyorduk. Kayanın dinindeki kovuktan fırlayan leopar aniden Kasım'ın üstüne atladı. Onlar aşağı yuvarlanınca birbirinden ayrıldılar. Leopar ikinci kez saldırıya geçerken ben bir el ateş ettim ve leoparı vurdum. Bu duruma herkesten daha çok üzülüyorum."
İZ VAR GÖREN YOK
Heyet, daha sonra olayın yaşandığı bölgede yaklaşık bir buçuk saatlik bir araştırma yaptı. Buradaki araştırmaların ardından heyet, bu bölgenin yaklaşık 15 kilometre doğusunda bulunan Karasu Köyü'nde de vatandaşlarla görüştü. Ancak buradaki görüşmelerden köylülerin bir süredir bölgede leopar pençelerinin izlerini gördükleri, ancak leoparı yakın sürede görmediklerini söylediler.