İSTANBUL, () BEYOĞLU Belediyesi'nce yapılan açıklamada, Okmeydanı’nda kentsel dönüşümün ilk adımının atıldığı belirtilerek,  "Riskli Alan İlanı’yla Okmeydanı, Kentsel Dönüşüm için tanınan haklardan yararlanacak" denildi.

Açıklamada, Okmeydanı'nın 50 yıllık mülkiyet sorunu yaşanan Beyoğlu'nun bir semti olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

"75 bin kişinin yaşadığı ve 5 bin 600 binanın yer aldığı Okmeydanı’nda bir türlü çözülemeyen tapu problemi, Beyoğlu Belediyesi’nin girişimleriyle çözülmüştür.
Toplam 20 bin 858 tapunun verileceği Okmeydanı’nda geçtiğimiz birkaç ay içinde 2815 adet tapu hak sahipleri tarafından alınmış olup, 11 bin 331 hak sahibi, evraklarını tamamlayarak tapu alma sürecini başlatmış, 6 bin 712 hak sahibinin ise evrak tamamlama süreci devam etmektedir. Okmeydanı’nda hak sahiplerinin tümünün tapu almalarıyla ilgili önlerinde hiçbir engel bulunmamaktadır.

YÜZDE 94.8 ORANINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ OLDU

Son derece yetersiz bir yapı stoğuna sahip olan Okmeydanı’nda hiçbir sosyal donatı alanı bulunmamaktadır.  75 bin kişinin yaşadığı semtte, arsa olmadığından dolayı sadece 2 okul yer almaktadır. Semtimizde mezarlık dışında hiç park, yeşil alan, hastane bulunmamaktadır. Gecekondulaşmanın yoğun olduğu semtimizde dar yollar hayatın akışını olumsuz etkilemektedir.
Tüm bu sorunların çözülmesi ile ilgili Okmeydanı halkı ile Beyoğlu Belediyesi arasında 200’den fazla toplantı yapılmış, 14 bin hak sahibinden toplantılara katılan 12 bin 500’ü yüzde 94.8 oranında semtimizde biran önce kentsel dönüşüm yapılması talebinde bulunmuş, resmi olarak bu taleplerini belediyemize ulaştırmıştır.
Vatandaşlarımızın bu talebinin karşılanması adına Beyoğlu Belediyesi Meclisi 02.06.2014 tarih ve 48 sayılı kararıyla Okmeydanı’nın riskli alan ilan edilmesinin ilk adımını atmıştır.
Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nde görüşmelerin ardından alınan karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecektir.
Kararın bakanlık tarafından onaylanması halinde son aşamada Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak ve hükme bağlanacaktır.

KİRA YARDIMI İÇİN YASAL MEVZUAT TAKİP EDİLİYOR

Beyoğlu’nun son derece önemli bir semtinde hayatı tehdit eden risklerle, depreme karşı güvensiz evlerde yaşayan 75 bin kişinin daha iyi koşullarda yaşamaları için yapılan çalışmaların her aşaması vatandaşlarımızla paylaşılmaktadır. Yerinde dönüşüm yapılacak olan bölgede vatandaşlarımızın kira yardımı ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için yasal mevzuat takip edilmektedir.  Okmeydanı’nda hak sahiplerinin dairelerine daire, dükkanlarına dükkan verilmesi, vatandaşlarımızın yeni evleri için herhangi bir ödeme yapmamaları, borçlandırılmamaları, dönüşüm prensibi olarak benimsenmiştir.

VATANDAŞLARIMIZ GÜVENLI EVLERDE OTURMA HAKKINA SAHİP
Gelinen süreç, vatandaşlarımızla birlikte 10 yıldır sürdürdüğümüz ortak çaba ve arayışın bir sonucudur. Okmeydanı, İstanbul’un merkezindedir, Okmeydanı sakinleri de bütün vatandaşlarımız gibi sosyal donatıları olan bir çevrede güvenli evlerinde oturma hakkına sahiptir. Okmeydanı’nda bütün çabamız ve vaadimiz bu hedefi gerçekleştirmek içindir.

MK