Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ(İzmir), ()- İZMİR'in Ödemiş İlçesi Bademli Mahallesi'nde yapımı devam eden Bademli Göleti'nden, 20 kilometre uzaktaki Beydağ Barajı'na ağustos ayından itibaren su takviyesi yapılacak.
Ödemiş İlçesi'nde ihalesi yapılan Bademli Göleti'nin yapımını üstlenen firma 2011 yılı Nisan ayında başladığı çalışmanın yüzde 95'ini tamamladı. 4 Ağustos 2014 'de bitirileceği bildirilen göletten 20 kilometre uzaktaki Beydağ Barajı'na 19 milyon metreküp su basılması hedefleniyor. Yıllık 24 milyon metreküp sulama suyu biriktirecek olan barajda, 5 milyon metreküp su depo edilecek, geriye kalan 19 milyon metreküp su Beydağ Barajı'na boşaltılacak.
Gölet Sorumlusu İnşaat Mühendisi Resul Nar, yeraltı su kanallarının yüzde 75'i tamamlanırken, Küçük Menderes Ovası'nda 25 bin pompanın bulunduğu ve büyük çapta enerji maliyetine neden olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisi Resul Nar, şöyle dedi:
"Bademli Göleti'ndeki sulama kanallarının yüzde 75'i tamamlandı ve kanallar temmuz ayında bitirilecek. Bu suyla 48 hektar alanın sulaması yapılacak. Bu sulama ile Ovakent, Konaklı, Bademli üreticilerinin arazileri sulanacak. Yıllık 5 milyon metreküp su, sulamaya ayrılacak. Elektrikli pompalardan sulama yapılıyordu. Bu pahalı bir işti. Şimdi üreticimiz daha fazla kar sağlayacak. Devlet Su İşleri 2'inci Bölge Müdürlüğü'nün proje çalışmaları ile göletin fazla suyu Beydağ Barajı'na pompalanacak. Yıllık 24 bin metreküp su depolanacak ve fazlası Beydağ Barajı'na pompalanacak. Taş ocağı bulunmadığı için, gölet yapımında, taş sıkıntısı yaşadık. Dereden topladığımız taşlarla bu sorunu aşmaya çalışıyoruz."
Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek 2 yıldan bu yana devam eden çalışmalarda son noktaya gelindiğini hatırlatarak ağustos aylarında üreticinin suya kavuşacağını vurguladı. Üretim giderlerinin düşürülerek sulama giderlerinin sıfırlanacağını ifade eden Dölek, "Sulama göleti çiftçimizin maliyetini düşürecek ve daha fazla ürün alınmasını sağlayacak. Devlet Su İşleri Müdürlüğü ve yapımı üstlenen şirkete teşekkür ederiz" diye konuştu.

YB(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)