YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK)'ün kuruluş yıldönümü Beyazıt Meydanı’nda toplanan üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi.
İstanbul Üniversite forumları ve öğrenci grupları tarafından düzenlenen eylem öncesi öğrenci grupları farklı noktalardan toplanarak, 3 ayrı koldan saat 14.00 sıralarında Beyazıt Meydanı’na girdi. Eşkişehir’de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın maskesini takan binlerce öğrenci, “Ali İsmail yaşıyor, üniversite AKP’ye direniyor”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek” şeklinde sloganlar attı. Gezi Parkı eylemleri sırasında ölenlerin fotoğraflarını taşıyan eylemcilere bazı taraftar grupları da destek verdi. Sık sık Gezi Parkı eylemleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, öğrenci evleri ile ilgili yaptığı açıklamalara atıfta bulunan öğrenciler, “Kızlı erkekli direniyoruz” şeklinde sloganlar da attı.
Aralarında Gezi eylemlerinde gözünü kaybeden bir öğrencinin de bulunduğu, öğrenci ve öğretim görevlililerinin yaptığı konuşmaların ardından üniversite forumları adına basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında, “YÖK’e karşı yıllardır mücadele ediyoruz, sesimizi kısmaya çalışanlara karşı amfilerde, kampüslerde ve sokaklarda haykırıyoruz, YÖK’ü yok edeceğiz. Ama ilk kez bu kadar güçlü haykırıyoruz” denildi.
Açıklamada ayrıca Başbakan Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili yaptığı açıklamada eleştirilerek,”Tayyip Erdoğan her geçen gün üniversiteleri hedef almaya devam ediyor. AKP’nin gençliğe dayattığı kalıbı, yaşam modelini kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi. Polisin uzaktan takip ettiği eylem, gençlerin müzik eşliğinde halay çekmesiyle sona erdi.