Yüksel KOÇ / İstanbul, () BERKİN Elvan soruşturmasında bugün iki kişi tanık dinlendi. Daha önce polis merkezinde, “Gaz kapsülü duvardan sekerek Berkin'in kafasına düştü" yönünde ifade verdiği belirtilen 14. yaşındaki M.A. söz konusu ifadesinin tutanaklara yanlış geçtiğini, gaz kapsülünün doğrudan Berkin Elvan'ın kafasına geldiğini söylediği öğrenildi.



1'İ AVUKAT 2 KİŞİ "TANIK" OLARAK DİNLENDİ

Berkin Elvan soruşturmasında dün dinlenen iki tanıktan sonra bugün de biri avukat biri de Berkin Elvan'ın arkadaşı 14 yaşındaki M. A. olmak üzere iki tanık daha dinlendi.

Tanık olarak dinlenen Avukat Sinan Zincir soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici'ye, olayın olduğu Eren Sokak'ta oturduğunu beyan ettiği, her sabah olduğu gibi olayın olduğu sabah da gazete almak için sokağa çıktığını söylediği öğrenildi.

Evinden çıktığında göstericileri ve polisleri gördüğünü ve göstericilerle polisler arasında kaldığı yönünde ifade verdiği öğrenilen Avukat Zincir'in, bir süre sonra bir çocuğun “Anne" diye bağırarak başını tutup olay yerinden kaçtığını söylediği kayedildi.

Yoğun gaz nedeniyle polisi teşhis edemeyeceğini söyleyen Zincir'in, Berkin Elvan'ın da ne ile yaralandığı konusunda bilgisi olmadığı yönünde ifade verdiği belirtildi.

İfadesinde toplumsal olaylardaki tarafların avukatlığını da üstlendiği için görev bu olayın dikkatini çektiğini söylediği belirtilen Avukat Zincir'in, başını tutarak kaçan çocukla polis arasında 25-30 metre mesafe bulunduğunu, çocuğu yaralayan cismi ve atan polisi de görmediğini söylediği belirtildi.

Sinan Zincir'in, ifadesinde, gezi olaylarını yakından takip ettiğini, tanık olduğu olayın basında haberlere konu olan olay olduğunu sonradan anladığını söylediği kaydedildi.



İKİNCİ TANIK ARKADAŞI

Tanık olarak dinlenen Berkin Elvan'ın 14 yaşındaki arkadaşı M. A., olay gününü net olarak hatırladığını belirterek, Berkin'le sabah 07.00-07.30 sıralarında Mithatpaşa Caddesi üzerinde karşılaştıklarını, Berkin'in kendisine ekmek almaya fırına gideceğini söylediği öğrenildi.

Kendilerinin 5-6 kişilik bir gurupla eylem yaptığını söyleyen M.A., Gaziler Sokağı ile Mithatpaşa Caddesi'nin kesiştiği yerde bulunan bir gecekondunun yanında bulunduklarını, kendilerinden 100 metre ötede bir TOMA aracının yanında 5-6 polisin bulunduğunu, bu polislerden birisinin ara sıra kendilerine gaz kapsülü attığı için dikkatini çektiğini, bu nedenle o polisi gözetlemeye başladığını söylediği öğrenildi.



"BERKİN'İ UYARDIM"

Polislerin ayrıca plastik mermi de sıktıklarını iddia eden tanık M.A'nın., yanlarına gelen Berkin'in ekmek almaya gitmek için caddeye yöneldiği sırada uyardığını ileri sürdüğü öğrenildi. . M.A.'nın Mithatpaşa Caddesi'ne çıkan Berkin Elvan'ı, polislerin nişan alarak gaz attıkları yönünde uyardığı, ancak Berkin'in kendisini duymayarak caddeye çıktığı şeklinde ifade verdiği öğrenildi.



'GAZ KAPSÜLÜ KAFASININ SAĞ KISMINA GELDİ'

Kendisini duymayan Berkin'in caddeye çıkar çıkmaz, TOMA'nın yanında başında kask bulanan çevik kuvvet polisinin diz çökerek gaz tüfeğiyle nişan alarak ateş ettiği şeklinde ifade verdiği öğrenilen M.A.'nın, polisin direk Berkin'in kafasına ateş ettiğini söylediği belirtildi. Gaz kapsülünün Berkin'in kafasının sağ kısmına geldiği yönünde ifade veren tanık M.A.'nın, yere düşen Berkin'in kendisinin ve bir arkadaşlarının yardımı ile kaldırdıkları sırada, “aaa kafam" diyen Berkin'in başını tutarak kaçmaya başladığını söylediği öğrenildi. Yetiştiklerin Berkin'i kucaklayarak olay yerinden 100-150 metre uzaklaştırdıklarını söyleyen M.A., beyaz renkli minibüse benzer bir araca bindirdikleri Berkin'in bu sırada kusmaya başladığını söylediği belirtildi.



KARAKOLDAKİ İFADEM YANLIŞ GEÇMİŞ

Kendisinin Berkin Elvan'a çarpan kapsülün önce duvara sonra Berkin'e değdiği şeklinde bir ifade vermediği halde karakolda ifadesinin böyle yazıldığını hatırlattığı belirtilen M.A.'nın ifadesinde, böyle bir ifade vermediğini, ifadesinin tutanaklara yanlış geçtiğini, gaz kapsülünün direk Berkin Elvan'ın kafasına çarptığını söylediği kaydedildi.

 

(GK)