İZMİR’de tedavisi süren, doğduktan 9 gün sonra, yaşaması için ilik nakli gerektiği belirlenen 6 aylık Berk İnal için Almanya’da bulunan uygun donörde enfeksiyona rastlanması, üzüntü yarattı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Berk bebeğe 18 Şubat’ta yapılması gereken nakil ertelenirken, durumun, donördeki enfeksiyonun geçici olup olmadığına yönelik testlerin ardından netlik kazanacağı bildirildi.
Manisa’nın Kula İlçesi’nde belediyede itfaiye eri olan Yalçın İnal ile sigortacılık yapan eşi Pınar İnal’ın oğulları Berk, geçen 24 Ağustos’ta dünyaya geldi. Ancak çiftin mutlulukları 9 gün sonra yerini üzüntüye bıraktı. Doğumun ardından topuğundan kan alınması için hastaneye götürülen Berk bebeğe, sarılık ve trombosit düşüklüğü teşhisi konuldu. Minik Berk İzmir’deki Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ne sevkedildi. Buradaki tetkikler sonrasında ise, Berk bebekte, bunların yanı sıra kemik büyümesi rahatsızlığı bulunduğu ortaya çıktı. Yaşaması için kemik iliği nakline ihtiyacı olduğu bildirilen Berk bebek için Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesiyle bağlantıya geçildi. Yalçın İnal’ın belediyedeki meslektaşları da, kampanya düzenleyip donör olmak için kan bağışında bulundu.
SEVİNÇ YARIM KALDI
Yaklaşık 5.5 ay süren bekleyişin ardından iyi haber Almanya’dan geldi. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde tedavisi süren Berk bebeğe yüzde 90 oranında uygunluk gösteren ilik bulundu. Hemen donör üzerinde testlere başlandı. Herşeyin yolunda gittiği haberleri gelince de Berk bebeğe, 18 Şubat Salı günü, ilik naklinin yapılmasına karar verildi. Yalçın İnal ve Pınar İnal çifti, bebeklerine yeniden yaşam kaynağı olacak olan iliği bekledikleri sırada beklemedikleri haber geldi. Almanya’daki donörde enfeksiyon olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine de Berk bebeğe yapılacak nakil, ertelenmek zorunda kaldı.
UMUTLU BEKLEYİŞ HAFTAYA KALDI
Geçici olabileceği bildirilen enfeksiyonun tam olarak neden kaynaklandığının belirlenmesi için donör bir kez daha teste alındı. Bu testlerin önümüzdeki hafta sonuçlanacağı, nakilin yapılıp yapılmayacağının da ancak o zaman tespit edileceği açıklandı. Yapılacak testlerin olumlu çıkması durumunda Berk bebek için tekrar nakil gününün belirleneceği öğrenildi. Eğer Almanya’daki donörden olumlu sonuç çıkmazsa, bu kez ABD’de bulunan ve testleri de devam eden kordon kanı için harekete geçilecek.
“OĞLUM İÇİN BEKLİYORUM”
Hastanede oğlunun başından ayrılmayan Pınar İnal, oğlunun bir an önce sağlığına kavuşması için herkesin çaba göstermesini istedi. Daha iyi koşulları olduğu için Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevkedilmek istediklerini de dile getiren Pınar İnal, “Oğlumu kucağıma alıp gezmenin hayalini kuruyorum. Çünkü onu doyunca kucağıma alıp sevemedim. Doğduğundan beri hastalığıyla uğraştık. Lütfen oğlum için can bulunsun. Almanya’daki donörden vazgeçilmesi halinde ABD’deki donör için masrafları bizim karşılayacağımız söylendi. Bunların neler olduğunu da bilmiyoruz” dedi.