İZMİR'de, Bergama Belediyesi, 139 yıldan beri kapalı olan Yabets Sinagogu'nu yapılan restorasyon çalışması sonucu törenle açıldı.

Bergama Belediyesi tarafından 139 yıldan beri kapalı olan Yabets Sinagogu restore edildi. Yapılan açılış törenine İsrail Ankara eski Büyükelçisi Bergama doğumlu Gebi Lev, İsrail İstanbul Konsolosu Mosse Kamhi, Türkiye Musevi Cemaatları Başkanı İshak Aleve, İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Muzaffer Tunçağ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Bergama Ticaret odası Başkanı Fikret Ürper ile çok sayıda Musevi vatandaşı ile Bergamalılar katıldı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yaptığı açılış konuşmasında "Burası tam 139 yıl sonra yeniden yaşama döndürülüyor. Şu an Bergama'da yaşayan musevi vatandaşı yok ama onların derin hatıraları hala yaşıyor. Bergama Belediyesi olarak bu restorasyon çalışmasını yaparken bu kentte yaşayan bu kentin suyunu içen, bu kentin havasını koklayan tüm Yahudi cemaatinin anısına bu çalışmayı gerçekleştirdik. Tüm musevi kardeşlerimizi Bergama'ya davet ediyorum' dedi.

İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya, "Bugün burada Bergama'da olmaktan son derece mutluyum. Tabiiat buraya çok cömert davranmış her taraf yeşillik, sular, evler her taraf tarih kokuyor. Yahudi Cemaati hep Bergama'daydı. 1899 yılında Yahudi sayısı 495 kişi 1927 sayımında 173 kişi 1940 sayımında 20 aile 1960 sayımında hepsi pazarcılık yapan 6 aile bugün de maalesef yahudi nüfus yaşamamaktadır ama bundan böyle Yahudiler bu sinogag sayesinde atalarımızın uzun süre yaşadığı bu ilçeyi görmeye geleceklerdir" dedi.

İsrail Ankara eski Büyükelçisi Bergama doğumlu olan Gebi Levi, "Bugün burada bulunupta Türkçe konuşamamaktan son derece mahcubum. Burada doğmuş olmam bu utancımı daha da artırıyor. 1988 yılında İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'na tayin edilmiştim, ancak ben bu göreve gelememiştim çünkü ben o sıralar daha hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydım. O zaman hayatta olan babama şunu söylemiştim 'Doğup İsrail'e döndükten sonra hiç Türkiye'ye gitmedik. Birlikte Türkiye'ye gidip doğduğumuz yerleri görelim' dedim ve Bergama'ya geldim. Şu an açılışını yaptığımız sinagogun dış penceresinden içerisi görülmüyordu. O kadar kötüydü ki, anlatamam ve bunu beni son derece üzmüştü ve İsrail'in Ankara Büyükelçisi görevine geldiğimde Bergama'ya tekrar geldim ve acaba bu sinagog için birşey yapılabilirmi, diye düşünüp kendi görevim olarak algılamıştım. Şanslıymışım, çünkü burada bu konuda işbirliğine hazır olan ve bu projeyi paşlatmakta azimli olan bir belediye başkanı ile tanıştım. 4 yıl Büyükelçilik görevinde bulundum, görev süresinde doruk sayılabilecek noktalara ulaştım. Ancak bu 4 yıl içerisinde hem siyasi anlamda, hem kişisel anlamda an fazla tatmin olduğum gün bugündür; hayırlı, uğurlu olsun. Ailemin burada olmasını çok isterdim ama eminim ki bulundukları alemde bizleri izliyorlardır" dedi. Sinagogta daha sonra Tevrat’tan dualar okundu.

CŞ(YY/SSA) (FOTOĞRAF)