BOĞAZİÇİ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü (BEDAŞ) Abdullah Atalay, Esenyurt'ta yaşanan elektrik arızalarını konu alan haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı. BEDAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul Avrupa Yakası Esenyurt ilçesi nüfus yoğunluğu hızla artan ve yoğun bir yapılaşmanın söz konusu olduğu ilçelerimizin başında gelmektedir. Nüfus yoğunluğuna bağlı olarak, elektrik tüketimi de sürekli artmaktadır. Özellikle, kısa bir süre önce Metrobüs yolu tamamlanmış, E-5 Metrobüs duraklarına yakın konumda bulunan Mehterçeşme Mahallesi'nde mevcut konutlar faal hale gelmiş ve hızla yeni binalar da tamamlanarak (yaklaşık 5 ayda binalar bitirilmektedir) yerleşim artarak devam etmektedir.
BEDAŞ Avcılar Elektrik Dağıtım Bölgesi sorumluluk alanının toplam nüfus 1 buçuk milyondan fazladır ve 600 binden fazla elektrik abonesi bulunmaktadır. Sadece 2013 yılının 11 ayında bölgede 40 bin yeni abonelik yapılmış ve elektrik tüketimi başlamıştır.
Haberlere konu olan Esenyurt İlçesi'nde 2013 yılında 25 bin yeni elektrik aboneliği yapılmış ve bu rakam toplam abone artışının % 62’sine tekabül etmektedir. Son günlerde kesintilerin olduğu Mehterçeşme Mahallesi'nde 2013 yıllında yapılan elektrik aboneliği ise 3 bin adettir.
İstatistiksel olarak görüleceği üzere, Esenyurt Mehterçeşme Mahallesi nüfusu en çok artan, dolayısıyla da tüketimin en yoğun olduğu ve şirketimiz tarafından en çok yatırımın da yapıldığı bölgelerimizdendir. Mehterçeşme Mahallesi şuan 11 adet trafo merkezinden beslenmektedir. Arz talep dengesini sağlamak için şirketimiz tarafından yeni orta gerilim (OG) irtibatları yapılmış ve hâlihazırda bu hat yarı kapasitede çalışmaktadır. 2013 yılı yatırım faaliyetleri kapsamında yeni trafo tesisi, trafo kapasite artışı yapılmış, ayrıca 20 sokağın alçak gerilim hatları yer altına alınmıştır. Yatırım çalışması yapılan sokaklarda herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır.
Son günlerde tüm mahalleyi etkileyen herhangi bir orta gerilim kesintisi veya trafo arızası yaşanmamıştır. Ancak bazı sokaklarda havaların soğumasına bağlı olarak sokakları besleyen alçak gerilim yer altı kablolarında kısmi arıza meydana gelmiş, sorunun giderilmesi için yeni kablolar tesis edilerek enerji verilmiştir.
Yapılan test sonucunda yer altı enerji kablolarının yanmasının, havaların soğuması ile birlikte yeni binaların ısınma amaçlı elektrikli aletlerinin yoğun kullanılmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yanan enerji kablolarının yerine, kapasite artışı sağlayacak şekilde yeni kablo tesisi, havai hat alpek kablo tesisi yapılarak yük bölümleri yapılmış ve enerji verilmiştir.
Son günlerde yaşanan olumsuz hava koşullarına bağlı arızalara müdahale ve mevcut şebekemizin işletimi için yeterli sayıda ekip bulunmaktadır.
Talebin karşılanması ve arızaların kalıcı çözümü için yatırım planı çerçevesinde hazırlanmış olan projeler (ilave trafo, AG, OG kablo tesisleri) ivedilikle yükleniciye teslim edilmiş ve tesis çalışmalarına başlanmıştır. İlgili Belediye Başkanlığı ile görüşmeler yapılmış, yeni trafo yerleri temin edilerek yeni trafo merkezleri tesisi çalışmalarına başlanmıştır.
Meydana gelen arızaların hızlı bir şekilde giderilmesini sağlamak açısından BEDAŞ Avcılar Elektrik Dağıtım Bölgesi bünyesinde yer alan 6 yeraltı kablo ekibi, 5 Hidrolik Platformlu Araç ve diğer ekipmanlar ile 7/24 müdahaleler yapılmış, gerekli durumlarda diğer bölge müdürlüklerinden ekip takviyesi yapılarak birçok arıza giderilmiştir.
Bu arızaların giderilmesi sürecinde ekiplerimiz tarafından 1500 metre Havai Hat Alpek kablosu, 1600 metre 3x120+70 mm2 yer altı kablosu tesisi gerçekleştirilmiştir.
12.12.2013 tarihinde yapılan çalışmalarda, proje mühendisi, kontrol mühendisi, topoğraf görevlendirilerek, 4 adet yeni trafo yerleri için çalışmalar tamamlanmış, trafo tesis edilmeye başlanmış, 3600 metre 34,5 kV orta gerilim kablosu, yaklaşık 3000 metre 1 kV alçak gerilim kablosu tesisi ve montaj çalışmaları devam etmektedir.
İstanbul Avrupa Yakasına mevcut hava koşullarında, elektrik dağıtım hizmetini aksatmadan sağlamak için, hem büroda hem sahada olmak üzere gece-gündüz tüm Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. personeli olarak yoğun emek vermekteyiz."
(TT)