SEYİT RIZA'YA TUNCELİ'DE ANMA
Tunceli'de 1937 tarihinde yaşanan ve 'Dersim Olayları' olarak bilinen isyanın lideri olarak 1937 tarihinde idem edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşı, Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü sonrası düzenlenen bir törenle anıldı. Saat 14.00'da Sanat Sokak'ta toplanan yaklaşık 2 bin kişiden oluşan kalabalık, ellerinde pankartlar ile yürüyüşe başladı. Okullar Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na oradan da Seyit Rıza Meydanı'na gelen kalabalık, burada Ovacık Yolu üzerindeki bir duvarda sergilen 1938 Dersim olayları ile ilgili fotoğrafların bulunduğu duvar önüne gelerek 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra buraya karanfiller bıraktı. Kalabalık grup, daha sonra tekrar sloganlar atarak Seyit Rıza Meydanı'na dönerek, Seyit Rıza heykeli önünde toplandı. 15 Kasım 1938'da Elazığ Buğda Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Burada konuşan BDP İl Başkanı Ergin Doğru, HDP İl Başkanı Fatma Kalsen ile bağımsız Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1938 yılında yaşanan olayların acısının halen sürdüğünü söyledi. Olayların CHP iktidarı döneminde yaşandığı değerlendirilen konuşmalarda, CHP'nin de Dersim halkından özür dilemesi gerektiği ifade edildi.
Son olarak kürsüye çıkan Seyit Rıza’nın torunu Leyla Polat ise "Dedem Seyit Rıza ve 7 arkadaşı idam edildikten sonra Dersim'in yiğit evlatları, hep onun yanında olmuş ve mücadelesini bugüne kadar devam ettirmişlerdir. Seyit Rıza haksız bir şekilde idam edildi ama arkasından yakınlarına ve Dersimlilere unutulmaz ve mücadeleci, dürüst bir miras bıraktı. Ve Dersimliler onun ışıklı yolunda mücadelelerine devam ediyor, haksızlıklara karşı. Dersim'e yapılan haksızlıklara karşı baş koyan ve bu onurlu yolda can veren başta Seyit Rıza olmak üzere binlerce Dersimliyi saygı ve minnet ile anıyorum" dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamından sonra yazılan ağıt okunduğu sırada platforma bir darağacı kuruldu ve şiirin sonunda bir genç yüzüne beyaz sakal ve üzerine beyaz kefen giyerek idam sehpasına çıkarak Seyit Rıza'nın idamını temsili olarak canlandırdı.

Ferit DEMİR/TUNCELİ, ()