BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP'li belediyeleri ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yönetimini çevre politikaları üzerinden eleştirdi. DTK adına hareket ettiğini söyleyen bazı kişilerin halkı yanıltıklarını söyleyen Tan, "DTK eş başkanlarının bir yıldır hiçbir mevzuda insiyatifleri yok ve inisiyatif kullanmıyorlar" dedi. Tan, Kırklar Dağı'nın satıldığını, bu kararın BDP'li Sur Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nden geçerken ciddi hiçbir reaksiyon ortaya konulmadığını ve çok büyük yanlışlıklar yapıldığını söyledi.
Diyarbakır'daki plansız yapılaşmaya dikkat çeken BDP Diyarbakır Miletvekili Altan Tan, bununla ilgili partisinin belediyelerini de eleştirdi. Tan, TOKİ'nin Diyarbakır'da "Yeni bir stadyum yapacağım" diye mevcut stada el koyduğunu, ve orada arsanın 2.5 katı kadar inşaat izni vererek bir ticari projeyi ihaleye çıkardığını söyledi. Buna da karşı durulması gerektiğini söyleyen Tan, şöyle devam etti:
"Çünkü bu, zaten çok sıkışık olan Ofis Semti'ni içinden çıkılamaz bir hale getirecektir. Yanlış bir tasarımdır. Bunlardan da önemlisi Dağ Kapı'da 29 Haziran 1925'te Şeyh Sait Efendi ve 46 arkadaşının toplam 47 büyük Kürt önder, siyasetçi, alim ve şeyhinin idam edildiği ve mezarlarının olduğu yere hastane ruhsatı verildi. Kim verdi? Bunların tamamını araştıralım. Bu ruhsat ve inşaat süreçleri nereden geçti, kimler bu günaha ortak oldu? Stadyumun TOKİ'ye verilmesine de karşı çıkalım, Kırklar Dağı'na da karşı çakalım, hastaninin de nasıl yapıldığını kurcalayalım, araştıralım. Surlarımıza da sahip çıkalım, geçmişimize de geleceğimize de sahip çıkalım."
'DTK EŞ BAŞKANLARININ BİR YILDIR İNİSİYATİFLERİ YOK'
Altan Tan, Diyarbakır'ın ağacından, yaprağından, nehrinden, hayvanından, böceğinden, vadilerine kadar her şeyin dikkatlice muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, "Şimdi tabi bu muhafaza edilmesi yolunda da halkın doğru bilgilendirilmesi lazımdır. Şimdi son dönemlerde Dicle Vadisi ile ilgili büyük tartışmalar yaşanıyor. Ama maalesef defalarca ikaz etmeme rağmen, elimdeki bilgi ve belgeleri sunmama rağmen bugün DTK adına hareket ettiğini söyleyen bazı kişiler halkı yanıltıyorlar. DTK eş başkanlarının yaklaşık bir yıldır hiçbir mevzuda inisiyatifleri yok ve kullanmıyorlar. Nedir bu yanıltma; 'Dicle vadisine konut yapılacak, rezerv alanı ilan edildi ve Hevsel bahçelerine konut yapılacak'. Halbuki rezerv alanı ilan edilen alanın içerisinde Hevsel bahçeleri yok. Bunun haritaları var. Bakanlar Kurulu'nun ilan ettiği haritalar var" dedi.
Hevsel bahçelerinin ilan edilen rezerv alanı içerisinde olmadığını söyleyen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, şöyle konuştu:
"Birinci yalan bu. İkincisi, rezerv alanı ilan etmek oraya konut yapmak demek değildir. Dicle Vadisi ile ilgili Bakanlar Kurulu'nun ilan ettiği rezerv alanı biz Dicle Nehri'nin önüne arkasına yanına konut yapacağız anlamında değil.  Dicle Vadisi ile ilgili bir mastır planı hazırlanıyor. Bu mastır planının yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen rezerv alanında bir proje hazırlatıyor. Bu proje açık ihalesi iki sefer yapıldı. Mimarlık ile ilgili uzman bir büro bunu aldı ve şu an bu projeleri hazırlıyor. Tabi ki bu projeler doğru hazırlanıyor, yanlış hazırlanır. Bizim görevimiz, siyasetçiler ve şehrin dinamikleri olarak bu projenin Unesco standartlarında doğru hazırlanmasıdır. Ama 'Bu proje hazırlanmasın, bu projeyi hazırlayanlar buraya konut alanı ilan edecekler' veya 'Hevsel bahçeleri konut oluyor' gibi provakatif ve yanlış bilgiler olayı doğru mecrasından çıkarır. Ben şunu teklif ediyorum diyorum ki; gelin bütün bu şehrin dinamikleri ben de başta bir ulusal kanalda televizyonda bu konuyu enine boyuna tartışalım. Rezerv alanı nerelerde ilan edildi, Hevsel bahçeleri bu alanın içinde mi, değil mi artı nasıl bir proje hazırlanıyor bunu siyasiler, projeyi çizenler ayrıca sivil toplum kuruluşları bu konu ile ilgili kimler varsa birlikte sakin sakin tartışalım." * AFYONKARAHİSAR: AK Parti yine önde. Yolsuzluk ve rüşvet olayları oyları biraz azaltır. Önceki seçimi AK Parti kazandı.
'HEVSEL'E ÇADIR KURANLAR KUM OCAKLARINA VE KIRKLAR DAĞINIDA KURSUNLAR'
Dicle Vadisi'nde ağaç kesimi nedniyle BDP ve DTK'nın çağrısı ile Dicle Vadisi'nde çadır kurulduğunu söyleyen BDP Milletvekili Altan Tan, yanlış bilgilendirmeye karşı olduğunu söyledi. Kırklar Dağı'nın satıldığını, bu kararın BDP'li Sur Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nden geçerken ciddi hiçbir reaksiyon ortaya konilmadığını ve çok büyük yanlışlıklar yapıldığını söyleyen Tan, "Şu an korunması istenilen ve rezerv alanı içerisinde bulunan bu alan Dicle vadisinin yarısından fazlasını teşkil eden büyük kum ocakları açıldı. Bir balık göleti inşaa edilecek projesi ile milyonlarca dolarlık kum satıldı, halen de satılıyor ve Dicle vadisinin yarısından fazlası olduğu gibi tahrip edildi. Buna karşıda hiçbir tavır yok. Kim yaptı bunları. Bu projeler Sur Belediyesi'nden, Büyükşehir Belediyesi'nden geçti. Tarım Bakanlığı müsaade etti. Ve il özel idaresi de bu kum ocaklarına izin verdi. Yani koordineli bir suç var ortada. Organize bir suç var ortada. Üniversite de buna göz yumdu. Üniversite, Belediye, Tarım Bakanlığı, Hükümet, Milli Emlak ve özel idare beraber bu cinayete ortak oldular. Ve Diyarbakır'da bununla ilgili bugüne kadar en ufak bir gösteri yapılmadı. Bu Hevsel bahçelerine çadır kuran arkadaşlar bu çadırları önce kum ocaklarının olduğu Dicle vadisine kursunlar. Satılan Kırklar Dağı'na kursunlar, ne döndüğünü hep birlikte ortaya çıkaralım. Bu çadırlar önce Kırklar Dağı'na kurulmalı ve 'Dicle Vadisi'nde balık çiftliği kuracağız' diye açılan, vadiyi allak bullak eden kum ocaklarına kurulmalı" diye konuştu.

  BB,FA(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)