İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi Belediyesi Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nca kamulaştırılması Danıştay tarafından durdurulan Ataş yerleşkesindeki lojmanların yıkıma başlanmasına tepki gösterdi.
Akdeniz Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Yüksel Mutlu, TOKİ mülkiyetine alınan Ataş yerleşkesindeki 18 lojman, sosyal tesis, trafo ve havuzların yıkılmaya başlandığını söyledi. TOKİ'yi hukuksuz davranmakla suçlayan Mutlu şunları söyledi:
"Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinin bir kısmını ve yaklaşık 26 hektar alan Ataş lojman alanının 14,2 hektarlık kısmında yer alan taşınmazların TOKİ Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin 2011 yılında alınan karar ile Ataş Lojman alanının, TOKİ tarafından kentsel yenileme projesi dahilinde 'Öncelikli Konut Alanı' olarak kullanılması hedeflenmiştir. Bakanlar Kurulu'nun bu kararına belediyemiz tarafından Danıştay 6'ncı Daire'ye yürütmeyi durdurma ve iptal istemli dava açılmıştır. Danıştay yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar vermiştir. Belediyemiz tarafından bu karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz edilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, belediyenin itirazını yerinde görerek Danıştay 6'ncı Dairesi'nce verilen kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin davacı belediye sınırlarında kalan taşınmazlara ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına 17 Hazarin 2013 tarihinde karar vermiştir. Davada verilen yürütmeyi durdurma kararından TOKİ de haberdardır. Ancak TOKİ Başkanlığı acele kamulaştırmayla ilgili verilen bu yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayarak ve uymayarak, yürütmeyi durdurma verilen alanın içinde yer alan Ataş yerleşkesinde kamulaştırma işlemlerini tamamlamış ve hatta yıkım faaliyetlerine başlamıştır."
Elindeki fotoğrafları göstererek taleplerini sıralayan Yüksel, sözlerine şöyle devam etti;
"Yüksek kutucukların içine insanların mutsuz bir şekilde yaşayacağı, kendi kültürünü, dilini gerçekleştiremeyeceği binalar değil, halkın kendini mutlu ve huzurlu hissedeceği böyle ortamlar istiyoruz. Bunun gibi ortamlar istiyoruz, yüksek binalar istemiyoruz. Halkımız yüksek binalara girmek istemiyor. Biz Toplu Konut İdaresi'nin bu görüntüleri görmesini istiyoruz. Toplu Konut İdaresi'nin bu hukuksuz yaklaşımını kabul etmiyoruz. Bölgede yaşayanların taleplerinin, arzularının, ihtiyaçlarının göz önüne alınmasını, yeşil bir Mersin ve Akdeniz yaratmak için, ekolojik bir kent yaratmak için bu alanı orada yaşayan halka, onun şahsında da belediyeye tahsis edilmesini istiyoruz."

İM(BK/AAA) (FOTOĞRAFLI)