BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm sürecine olumlu katkı yapacağını söyledi. Kışanak, "TMK ve özel yetkili mahkemeler kaldırılırsa ben büyük ölçüde hukuk sisteminin demokratik bir raya gireceğini düşünüyorum. Bu son derece önemli. Kürt sorunu da hukuksuzluktan çıkan bir sorun. Eğer hukuk rayına oturursa Kürt sorunu yolunda hızlı çözüm adımları atmak daha mümkün olacaktır" dedi.
Diyarbakır'da seçim çalışmaları kapsamında Doğan Haber Ajansı () Bölge Bürosu'nu ziyaret eden BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak ve Başkan Vekili adayı Fırat Anlı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı'nın TMK ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Kışanak,  bu adımların son derece önemli olduğunu, bir yıl önce bu yasa değişikliği yapıldığını ısrarla özel yetkili mahkemelerin tümden kaldırılmasını istediklerini söyledi. Kışanak, şöyle dedi:
"Hükümet devam eden davalar için bir istisna madde koyarak davalara bakmakla yükümlü kıldı. Ayrıca özel yetkili mahkemelerin adı değişti bir şekilde özgürlük hakimleri diye aslında işlev olarak aynı bir statü yaratıldı."
Türkiye'deki sorunların merkezinde hukuk ve adalet sistemi olduğunu anlatan Gültan  Kışanak, hukuk sistemi ve adalet arayışını düzenleyen, demokratik kriterlere uygun yeniden yapılandırma sürecine girilmeden Türkiye'nin hiçbir sorununu çözülebileceğine inanmadıklarını söyledi. Kışanak, şöyle konuştu:
"Hükümet bu noktaya gelmişse bu olumlu bir durumdur. Keşke 4-5 yıl önce bunu anlasalardı ve 10 binlerce insan cezaevine girmeseydi. Sadece politik faaliyetlerinden dolayı binlerce insan haksız yere tutuklandı ve halen cezaevlerindedir. Türkiye demokrasisi adına olumlu bir gelişme olacaktır. Hukuk ve adalet sistemine duyulan güven bugün yerlerdedir. Bir ülkede adalete güven yoksa müesses nizam asla tesis edilemez. Bir ülkede adalete güven kalmamışsa o ülkede istikrar sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle hukuk sisteminin yeniden düzenlenmesi ve başka özel yetkiler mahkemeler olmak üzere böyle bir düzenleme yapılmasını son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Umarım hükümet bu konuda da geçmişteki alışkanlıkları ile hareket etmez. AKP 11 yıldır yasamayı parlamentoyu tamamen partisinin hedefleri ve çıkarları doğrultusunda çalıştırıyor. Meclis'teki çoğunluğuna güvenerek her zaman gündemini belirleyen, yasalar çıkartan ve torba yasaların içerisine ne olduğunu bilmediğimiz yasalar koyan bir pratiğe var. Umarım bu konuda kendi yasasını çıkartmak yerine herkesi dinleyen ihtiyaca cevap veren gerçek anlamda demokrasiye hizmet eden bir yasal düzenleme yapılır."
"HUKUK RAYINA OTURURSA, ÇÖZÜM İÇİN HIZLI ADIM MÜMKÜN OLUR"
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, TMK'nın kaldırılmasıya ilgili Başbakan'ın bir sözünün artık bir çalışmaya dönüşmesi gerektiğini anlatırken şöyle devam etti:
"Genellikle Türkiye'de başbakanlar yurt dışına giderken güzel sözler söylüyor, gelince unutuyorlar. Umarım TMK'nın kaldırılması yönünde söylenmiş bu siyasi demeç hızlı bir çalışmaya dönüşür ve parlamentonun gündemine gelir. TMK ve özel yetkili mahkemeler kaldırılırsa ben büyük ölçüde hukuk sisteminin demokratik bir raya gireceğini düşünüyorum. Bu son derece önemli. 2011 genel seçimleri öncesinde de aynı konuları tartıştık. Israr ettik, 'Hızlı düzenlemeler yapmak lazım, seçim sonrasına ertelemek ciddi bir risktir' dedik. Hükümet gereğini yapmadı ve seçim sonrası bir kıyamete uyandık. Umuyorum hükümet aynı hatayı yapmaz ve seçim sürecinin sonrasına ertelenen seçim sürecine kurban edilen bir yaklaşım ve tutum içerisinde olmaz. Demokratikleşme konusunda hızlı adımlar atılır ve bizde seçim sonrasında çözüme daha hızlı yaklaşır bir tutum içerisinde ülkeye uyanırız."
KCK davası kapsamında yargılanan ve bir süre cazaevinde kalan BDP Belediye başkan Vekili adayı Fırat Anlı ise, TMK'nın 1991 yılında yasallaştığını ve o tarihten bu yana yüzbinlerce insan bu yasanın mağduru olduğunu söyledi. Anlı, "Özel yetkili mahkemeler ve özel yetkili kanunlarla düzenlenen tüm yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması, tüm yargılanmaların tekrardan ele alınması lazım, mağdur edilmiş tüm bu insanlara hem bu ülkeye yöneten insanların bir özür borcu olduğunu düşünüyorum. Yasal tazminatlarının ödenmesi, hem de bir biçimiyle haklarının iade edilmesi lazım" dedi.