HAKKARİ'de nevruz kutlamasına katılan HDP Şırnak miletvekili Selma Irmak, Nelson Mandela'yı örnek verererek, "Afrika halkı yürüttüğü kampanyalar ve birlik sayesinde 27 yıl boyunca cezaevinde kalan liderleri Mandela'yı nasıl özgürleştirdiyse bizler de önderimiz Öcalan için bunu yapmalıyız. Sayın Öcalan özgür olmadan, Kürt halkı da özgür olmaz" dedi.
Hakkari'de BDP il örgütü tarafından organize edilen nevruz etkinliği Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önününde başladı. Burada çekilen halayların ardından kalabalık, nevruz etkinliğinin yapıldığı Aşağı Merzan Mahallesi'ndeki toprak sahaya kadar yürüdü. Çok sayıda kişi polis tarafından yapılan üst araması ardından alana alındı. HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Mustafa Miraz Çallı'nın katıldığı nevruz etkinliğinde, Öcalan'ın mektubu, BDP Belediye eşbaşkan adayları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi tarafından Türkçe ve Kürtçe olarak okudu. Ardından da  güvercinler uçuruldu.
HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, konuşmasını Kürtçe olarak yaparken binlerce Kürt siyasetçisi gibi 5 milletvekili ile birlikte 5 yıl cezaevinde kaldıklarını anlattı. Irmak, şöyle konuştu:
"Aslında cezaevinde Hatip Dicle ile birlikte 6 kişiydik. 5'mizi bıraktılar. Hatip Dicle hala cezaevinde. Sadece milletvekilleri değil, binden fazla Kürt siyasetçisi, gazeteci, avukat, barış aktivisti de şu an cezaevinde. Halkımız; buradan söz veriyoruz. Cezaevleri ve dağda bulunan arkadaşlarımız aramıza gelene kadar özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar Kürt halkı rahat gün yüzü görmedi. 30 yıl süren özgürlük yürüyüşümüz devam ediyor. Özgürlük, direniş ve barış yürüyüşümüz devam edecektir. Bu konuda arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Seçimlerde Öcalan'ın arkasında olacağımızın sözünü veriyoruz. Bu; sıradan bir seçim değildir. Bir Belediyeyi ya da belediye başkanlığını kazanma yarışı değildir. İmralı'da bir masa kurulmuştur. Bu masanın bir tarafında sayın Abdullah Öcalan, diğer tarafında ise yıllardır Kürt halkının haklarını ve varlığı inkar eden devlet vardır. Bu seçimlerde BDP'ye vereceğimiz destek sayın Öcalan'ın elini güçlendirecektir. Biz gerekli desteği vermesek, İmralı'daki masa devrilir ve bu mücadelemiz 100 yıl geriye gider. Bu seçimde Öcalan'ın elini tutmak, gücüne güç katmak için birlik içinde hareket etmemiz lazım. Öcalan her şeyden önce barışı bizlere emanet etmiştir. Bizler Öcalan'ın bu emanetine sahip çıkmalıyız."
Irmak, Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt halkının özgürlü olduğunu da belirterek, Hakkari'den hükümüte seslendiklerini söyledi. Irmak, şöyle konuştu:
"Cezaevinde bulunan sayın Öcalan'ın serbest bırakın. Öcalan serbest kalırsa barış da hemen olur. Sayın Öcalan özgürleşmeden barış olmaz. Öcalan Kürt halkının önderidir. Onun söylediği herşeyin arkasındayız ve başımız gözümüz üzerinde yeri vardır. Afrikalılar 27 yıl cezaevinde bulunan liderleri Nelson Mandela için bir kampanya başlattı ve özgürleşmesine neden oldular. Aynısının daha fazlasını biz Kürtler de sayın Öcalan için yapmalıyız."
BDP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ise, Kürtler'in 15 bin yıldır Mezopotamya'da yaşayan en kadim halk olduğunu ifade ederek, Kürt halkının nevruz bayramını kutladı. Nevruzun barışın sembolü olduğunu belirten Geylani, hükümetin uzatılan barış elini tutmasını istedi. Yapılan konuşmaların ardından Kürtçe şarkılarla nevruz alanına gelenler halaylar çekti.

BD(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)