BATMAN'da, 2011 yılında meydana gelen prostolarda polisin attığı gaz bombası fişeğinin bacağına isabet etmesi sonucu yaralanan ve uzun süre hastanede tedavi gören BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'yı yaralayan polisler hakkında yapılan soruşturmada yerel mahkemelerde bir sonuç alamayan avukatı Cihan Ayın, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
BDP'nin bağımsız adaylarla girdiği 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın bazı adayların başyvurusunu iptal etmesi üzerine Batman'da 21 Nisan 2011'de gerçekleştirilen protestolarda olaylar çıkmış ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, polisin attığı gaz bombasının fişeğinin sağ bacağına isabet etmesi ile ağır yaralanmıştı. Daha sonra hastanede tedavi olan ve yaklaşık 1.5 ay da evde yatarak tedavi gören Ata, 25 Nisan 2011'de Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık suç duyurusunun ardından olaylara katılan ve özellikle gaz tüfeği kullanan 6 polis hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, soruşturmaya polislerin dahil edilmesi için Batman Valiliği İl İdare Kurulu'ndan izin talebinde bulundu ancak, kurul soruşturmaya izin vermedi.
Milletvekili Ayla Akat Ata'nın avukatı Cihan Aydın, soruşturmaya izin vermeyen Valilik kararının iptali için Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvurudan da ret yanıtı alınca bu karara da itiraz etti. Ancak, Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden de sonuç alamayan avukat Aydın, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Aydın, Anayasa Mahkemesi'ne kötü muamele nedeniyle etkin soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle başvuru yaparken, hukuksal giderim açısından, polislerden fiziksel ve manevi olarak 50 bin TL tazminat talebinde de bulundu. Aydın, Anayasa Mahkemesi'nden sonuç alamaması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.