Ferit ASLAN- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, () - BDP Diyarbakır İl Başkanlığı nevruz etkinliklerini, üniversite arazisinde ağaç kesilmesine protestolara sahne olan Dicle Vadisi'nde ateş yakarak başlattı.
BDP Diyarbakır il Başkanı Zübeyde Zümrüt ve yanındakiler, 21 Mart'ta kutlanacak mevrut etkinliklerini başlatmak üzere Dicle Vadisi'ne gitti. Burada ağaç kesimini protesto eden Dicle Üniversiteni Özgür Öğrenci Derneği'nin çadırını ziyaret eden Zübeyde Zümrüt, Abdullah Öcalan'ın geçen yıl nevruz kutlamasında yaptığı çağrı ile başlayan çözüm sürecinin bugün büyük bir çıkmaz ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Zümrüt, şöyle dedi:
"Hükümet bu çağrıyı değerlendirmek yerine, kendi dönemsel politik çıkarlarına kurban etmiştir. Hükümet. 17 Aralık tarihine kadar Kürtlere karşı birlikte operasyon düzenlediği Cemaat ile girdiği iktidar kavgasını bahane ederek çözümü tıkayan bir tutum içerisine girmiştir. Bizler çok iyi biliyoruz. Ne AKP, ne Cemaat demokratik çözüme yanaşmamaktadır. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın başlattığı süreç, Kürt Özgürlük Hareketi başta olmak üzere tüm Kürdistan'da karşılık bulmuştur. Hükümetin oyalayıcı tutumu ve politik hesapları nedeni ile yakalanan tarihi fırsat büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır."
Bu yılki nevruzu da özgünlük temasıyla karşılayacaklarını belirten Zübeyde Zümrüt, "Kürt halk önderi, Diyarbakır nevruzundaki çağrısı ile silahlar sustu, demokratik siyasetin önemi tüm kesimlerce kavrandı. Diyalogun müzakereye çevrilmesi ve kalıcı bir barış için 2014 nevruzu bir milat olacaktır" dedi. Zübeyde Zümrüt, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin kontrolündeki bölgede özerklik ilan edildiğini hatırlatarak, "Rojava devrimi de bizlere gösterdi ki Sayın Öcalan sadece Kuzey Kürdistan değil, tüm parçalarda en etkili lider konumundadır. Sayın Öcalan'ın perspektifi ile şekillenen Rojava'da halklar hep birlikte demokratik bir sistemin temelini atmışlardır. Kürtler başta olmak üzere tüm halklar sürecin ilerlemesi için sayın Öcalan'ın özgürlüğünün esas olduğunu görmektedir" dedi.
Zümrüt, nevruz etkinliğini Dicle Vadisi'nden başlatmalarının nedenini açıklarken de "Kürdistanlı gençler, nevruz direnişinden aldıkları güçle Hevsel ile Kürdistan coğrafyasının doğasına ve tarihine sahip çıkıyor. Kürt gençlerinin bu direnişini selamlıyor ve nevruzun ilk ateşini burada yakıyoruz" diye konuştu.

BB,FA(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)