ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 18. Taraf Ülkeler Toplantısı'nda konuştu. Bayraktar, "Türkiye olarak hayalimiz, hem kendi ülkemizin kenarlarının hem de tüm Akdeniz kıyılarının birer inci tanesi gibi sıralanmış çevre dostu şehirlerle süslenmesidir" dedi. Bakan Bayraktar, Akdeniz'in dünyanın en önemli çanağı olduğunu söyledi. Bayraktar, bulunduğu coğrafi konum açısından Akdenizin dünyanın en önemli odak noktası olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Tarihin oluşumuna ve tarihin gelişmesine eşiklik, tanıklık eden Akdeniz, bugün dünyamızın geldiği nokta itibariyle, sanayileşme ve şehirleşmenin getirdiği olgu itibariyle kirlenmeyle karşı karşıyadır. 1976'larden itibaren Akdeniz'in güzelliğini, ehemmiyetini benimsemek için bir araya gelerek sözleşme yapan, korumasını öne alan o günün fikir adamlarına, çevreci bakış gösteren insanlarına, bir kere daha yürekten teşekkür ediyorum. Bugün denizlerimiz ulaşım, balıkçılık, yüzme suyu alanları, turizm aktiviteleri gibi hem zekâsının hem de ticari pek çok gayeye hizmet etmekte olup, sosyo ekonomik açıdan büyük öneme sahiptir." "AKDENİZ KIYILARININ BİRER İNCİ TANESİ GİBİ SIRALANMIŞ ÇEVRE DOSTU ŞEHİRLERLE SÜSLENMESİDİR"
Çevrenin kirletildikten sonra değil kirletilmeden korunması gerektiğinin altını çizen Bayraktar şöyle konuştu: "Tüm dünyadaki deniz seviyelerinin olağan dışı bir hızla yükseldiğini göz önünde bulunduran paneller, Akdeniz'deki deniz suyu seviyesi, önümüzdeki 80 yıl içerisinde, 40 ila 80 santim arasında yükselebileceğini tahmin etmektedirler. Akdeniz kıyısında artan kentleşme ve nufüsa paralel olarak ortaya çıkan en önemli sorunlarından biri deniz çöpleri, atık yönetimi ve atık su sorunudur. Akdeniz'deki deniz çöpleri sorunu büyük ölçüde düzenli depolama sistemine sahip olmayan kıyıdaki şehirlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye olarak hayalimiz, hem kendi ülkemizin kenarlarının hem de tüm Akdeniz kıyılarının birer inci tanesi gibi sıralanmış çevre dostu şehirlerle süslenmesidir." "TÜRKİYE ÇEVRE KONUSUNDA ELİNDEN GELEN BÜTÜN GAYRETİ GÖSTERMEKTEDİR"
Çevre konusunda dünya ülkelerinin daha hassas ve tedbirli bir konuma geldiğini söyleyen Bakan Bayraktar, "Çin, Hindistan gibi ülkeler hatta Amerika çevre konusunda Danirmarka'nın öne sürdüğü Birleşmiş Milletler'in benimsediği çevre kriterlerini tam olarak benimsemedikleri de bugün ortadadır. Türkiye çevre konusunda elinden gelen bütün gayreti göstermektedir. Son 11 yılda çevre konusunda çok ciddi adımlar attık" dedi. "Çevre kirliliği bir ülkenin tek başına alacağı bir tedbirle çözülecek mesele değildir" diyen Bayraktar, "Çevre kirliliğine vize koyma imkanı yoktur. Bir ülkede yapılan hava kirliliği, bir ülkede yapılan atık su tesisin yapılmaması, bir derenin kirletilmesi bir denizin kirletilmesi Akdeniz havzasında kıyısı bulunan 20 ülkeyi ilgilendirmektedir. Tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Bu bakımdan Barcelona Sözleşmesi son derece önemlidir" diye konuştu.