TPAO'nun özelleştirileceği yolundaki iddialarına tepki gösteren Batman'daki TPAO işçileri, düdüklü protesto yürüyüşü yaptı.
Petrol-İş Batman Şubesi'nin düzenlediği, 'TPAO'ya, petrolüne ve kentine sahip çık' yürüyüşüne, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Başkanı Sabri Özdemir, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü ve sendika temsilcileri ile TPAO işçileri yer aldı. Turgut Özal Bulvarı'nda toplanan kalabalık, 'Dikkat! Soygun var', 'Batman uyuma petrolüne sahip çık', 'Taşeron yasası sermaye kasası', 'Ücret köleliğine hayır', 'Siyasetin fıtratında istifa var', 'Emeğe ihanet değil, cinayet' yazılı pankartlarla yürüdü. Düdük çalarak Atatürk Parkı'nda bir araya gelen kalabalık grup, Soma'daki madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
"BAKAN, SEÇİM BÖLGESİNİ YOKSULLAŞTIRIYOR"
Burada konuşan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Soma'daki madencileri saygıyla andıklarını belirterek, "Günümüzde özelleştirme furyası, tüm hızıyla sürüyor. AKP iktidarı döneminde halka ait her şeyi satıyorlar. Ama Batman'da TPAO ve petrol bu halkın olacak" dedi. TEKEL'in özelleştirilmesiyle binlerce köylünün yoksullaştığını belirten Ayla Akat Ata, "TPAO'nun özelleştirme kararı bir kişinin aldığı karar değil, AKP'nin aldığı karardır. Muhalefete danışılmamıştır. Bu iş, AKP'nin eseridir. Özelleştirme, taşeronlaştırma demektir. Batman zengin bir kentken, kent nüfusunun yarısı yeşil karta dönüşen bir şehir olmuştur. Petrol bu halkındır, bu halkın kalacaktır. Bu politikaların başında Maliye Bakanı var. Bu bakan da Batman Milletvekilidir. Bakan seçim bölgesinin yoksullaşmasına çanak tutmuştur" diye konuştu.
"BATMAN PETROLÜNÜ VE GELİRİNİ İSTİYOR"
Petrol- İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik ise TPAO'nun bitirilmeye çalışıldığını, Batman'ın da gözden çıkarıldığını ileri sürdü. Mustafa Tekik, "TPAO'yu bitirmeye çalışanlar, aynı zamanda Batman esnafını, gençliğini ve emekçilerini gözden çıkarıyorlar. Ey Enerji Bakanlığı ve ey hükümet yetkilileri; Batman sahipsiz değildir. Batman işçisi ve halkı, petrolünü ve bunun gelirini istiyor. Bizler, ürettiğimiz ve tüm ülke insanının hizmetine sunduğumuz petrolümüzün bir bölümünü kentimize, yerel yönetimimize ve işsizlerimize istiyoruz. TPAO Genel Müdürü de bilsin ki, kem söz ve kem proje bumerang misali dönüp dolaşıp sahibini vuracaktır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kalabalık grup sessiz bir şekilde ayrıldı.

AA(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)