BATMAN'daki Petrol Mahallesi'nde dün akşam sokakta yapılan düğüne, bir otomobilden kimliği belirsiz kişilerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren 28 yaşındaki Özcan Temel, gözyaşları arasında toprağa verildi. Evli ve 2 cocuk babası Temel'in cenaze törenine kalabalığı sağduyuya davet eden BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Tertiplenmiş, organize edilmiş cinayetle karşı karşıyayız" dedi. Batman Valiliği olayla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
BDP'li olan market işletmecisi Özcan Temel'in cenazesi Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Batman'a getirildi. Petrol Mahallesi'ndeki camide yıkanan Özcan Temel'in cenazesi, kalabalık bir grup tarafından Akça Köyü yakınındaki Belediye Mezarlığı'na getirildi. Burada yapılan cenaze törenine, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Batman ve çevre il, ilçe ve belde BDP'li belediye başkanları ve parti yöneticileri ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Abdullah Öcalan posterlerinin açıldığı cenaze töreninde, 'Kürdistan faşizme mezar olacak', 'Katillerden hesap sorulacak' ve 'İntikam' sloganları atıldı.
KIŞANAK, HÜDA- PAR'I İŞARET ETTİ
Özcan Temel toprağa verilmeden önce konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, saldırıda 2 kişinin de yaralandığı saldırının 'vahşet' olduğunu söyledi ve kınadı. Özcan Temel'in öldürülmesinin sıradan bir cinayet olmadığını, tertiplenmiş ve organize bir eylem olduğunu ileri süren Kışanak, "Olayın görgü tanıkları bunu açıkça söylüyor ve konuşuyor. Çok planlanmış bir cinayetle karşı karşıyayız. Bu cinayet, kaos ve kan deryasında yaşanan bağımsız bir olay değildir. Rojava'da yaşananın bir benzeridir" dedi.
Din ve inancı kendi ve emelleri için paravan olarak kullanan grupların Libya ve Tunus'u bile kan gölüne çevirdiğini ileri süren Gültan Kışanak, "Aynı plan Rojava'da da tertiplendi. Ancak oradaki halk direndi. Bu gruplar Türkiye ve Kürdistan'da tekçi devletin tetikçisi konumundadır. Bu cinayet şebekeleri açıkça tek devlet ve Ergenekoncuların tetikçileridir. Kürt halkının özgürlük davasını susturmak isteyenlerin bir cinayetidir. Bu olay Kürtlük ve Kürdistani değerlerle mukayese edilemez" diye kouştu.
Kışanak, konuşmasında, "Bu cinayetin kanı Hüda-Par'a sıçramıştır. Kınıyoruz, duymadık, alakamız yok gibi sözlerle olayı geçiştiremezler" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hüda-Par'ın broşür ve silahlarıyla o mahalleye geldikleri biliniyor. Bu olay Hüda-Par'ın sorumluluk ve vebali altındadır. Elbette bu olayın aydınlanması polisin işidir ama, en azından onlar kadar Hüda- Par'lılar da sorumlulardır. Hüda-Par katili yakalayıp teslim ettiği an sorumluluktan da kurtulacaktır. Batman benzer olayları 90'lı yıllarda da yaşadı. Bu tezgahları hemen bozabiliriz. Yeni bir çatışma ve kaosun önüne herkes geçmeli. Sağduyulu olacağız. Örgütlü davranacağız. Yanlışlara da izin vermeyeceğiz. Sağduyulu davranıp katilleri ortaya çıkarmakta Hükümet, Başbakan, İçişleri Bakanı, Batman Valisi ve Emniyet'e düşer. Başbakan bir süre muhatap aldığı bu partinin Genel Başkanını kabul etmişti. Bir an önce İçişleri Bakanı 'Bu olayı aydınlattık. Katili yargıya teslim ettik' demelidir."
VALİLİK: 6 KİŞİ GÖZALTINDA
Batman Valiliğinden saldırı ile ilgili açıklama yapıldı. Valilik, Petrol Mahallesi'nde meydana gelen kavga ve akabinde 1 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili elde edilen bilgi ve bulgular çerçevesinde Adli mercilerin talimatıyla 6 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Valilik açıklamasında, konunun aydınlatılmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğü, gelişmelerle ilgili kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceği kaydedildi.
HÜDA-PAR: OLAY İLE BİR İLGİMİZ YOKTUR
Batman'da Özcan Temel'in yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırı olayı ile ilgili BDP'nin suçladığı Hüda-Par, olayla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Hüda-Par Batman İl Başkanı Aydın Gök, Hüda- Par'ın broşür dağıtırken kenar semtlerde zaman zaman bazı engellemelerle de karşılaştıklarını söyledi. İl Başkanı Gök; şöyle dedi:
"Düğünde böyle bir olayın yaşanması canavarlıktır. Mutlu bir düğünde bu tür üzücü olayları kabul etmemiz mümkün değil. Düğünde bir kişinin hayatını kaybettiği ve bazı yaralıların olduğu duyumunu alınca hastanelere koştuk. Daha önce de bu semtte bildiri dağıtma konusunda gerginlik yaşanmıştı. Kitlemizi her zaman sağduyuya davet ettik. Bir çakıl taşını bile kimseye atmıyoruz. Tek isteğimiz bir an önce bu olayın aydınlatılması ve faillerin yakalanmasıdır."