BATMAN'da son yılların en sert kış şartları etkisini sürdürürken, Sebze ve Meyve halinde Bafra, Ordu, Niğde ve Çukurova bölgesinden getirilen tonlarca soğan, lahana, turp ve patates dondu. Batman Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, don yüzünden zararın 1.5 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Don vuran sebze ve meyveler çöpe atıldı.
Batman Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, 72 komisyoncu esnafının bulunduğu Sebze ve Meyve Hali'nde çatı ve yer sıkıntısı yüzünden TIR ile kamyonlarda beklettikleri meyvelerin de donduğunu ifade etti. Komisyoncu esnafının ciddi zararının olduğuna işaret eden Taymur, "Son 2 günde 3 ton lahana, 2 ton soğan, 4 ton patates ve 1.5 ton da turpu don vurdu. Don'un vurduğu meyveyi mecburiyetten çöpe atıyoruz. Mevsimin bu kadar sert geçeceğini beklemeyen Komisyoncular çok miktarda meyve talebinde bulununca hesaplarımız tutmadı. Meyve-sebzeden nereden bakarsanız zararımız 1.5 milyon lira" dedi.
Kışın sert geçmesini göz önünde bulundurdukları için fazla sebze-meyve getirmekten çekindiklerini de ifade eden Başkan Taymur, "Portakal, mandalina ve elmaya büyük bir talep var. Fakat, bazı meyveleri don vurduğu için de getirmekten korkuyoruz. Lahananın kilosu 700 kuruş ama, don yüzünden tonlarca lahana ve diğer meyveleri çöpe attık. Büyük baş hayvan besicileri meyveleri çöpe attığımızı duyunca depolarımızdaki donan meyveleri de dağıtmaya başladık. Ayrıca olumsuz hava şartları yüzünden fazla meyve talep etmeyince de fiyatlar yükseldi. Portakal 50 kuruş, mandalina 60 kuruş ve elma ise 1.5 liradan alıcı buluyor. 350 kuruşa sattığımız soğan en fazla dondan etkilenen ürün oldu. Son 10 günde 30 tona yakın meyve çöpe gitti. Seralardaki domates ise, 2.5 liradan satışa çıkarıldı. Fakat don korkusu yüzünden domates ve salatalık ürünlerini getiremiyoruz" diye konuştu.
Çöplüğe atılan lahanaların bir bölümünü kurtarmaya çalışan esnaflardan Nuri Aktan ve Abdurrahman Tekin, "Donun vurduğu lahanaların bir bölümünü kurtarmaya çalışıyoruz ama nafile. Çünkü, don lahanaların tamamını çizmiş durumda. En azından lahanaların bir kısmını kurtarabiliriz düşüncesiyle çöplüğe bıraktığımız lahanaların bir bölümünün çürük bölümünü alıyoruz. Bu sezon don yüzünden ciddi zarara uğradık. Meyve ve sebzeler sigortalı olmadığı içinde zor duruma düştük. Beklemediğimiz sert bir kış hesaplarımızı alt- üst etti" dedi.