Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Adliyesi'ndeki Medya İletişim Ofisi'nin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, haber alma özgürlüğünün anayasal koruma altına alınan bir özgürlük olduğunu ancak masumiyet karinesinin de bir o kadar önemli olduğunu söyledi.
Adalet Bakanlığı'nca desteklenen 'Kitlesel medya ve yardı arasındaki ilişkilerin güzlendirilmesi projesi' kapsamında pilot il olarak seçilen Diyarbakır Adliyesi'nde Medya İletişim Ofisi açılışı yapıldı. Açılış törenine Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atabay, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Almanya Adalet Bakanlığı temsilcisi Ulrich Hermanski, Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Jale Saraç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başmüfettişleri ile çok sayıda yargı ve medya mensubu katıldı.
"MEDYANIN EN ÖNEMLİ HABER KONUSU YARGI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, proje ile Türk yargı sisteminin medya ile ilişkilerinin güçlendirilmesinin ve sistematik hale getirilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Diyarbakır bu kapsamda pilot adliye olarak belirlenmiştir. Bu proje ile kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirerek toplumun adalet sistemine olan güvenini güçlendirmek hedeflenmekle beraber yargı bağımsızlığı ilkesi ve masumiyet karinesi çerçevesinde yargısal faaliyetler hakkındaki sağlıklı bilgi akışını sağlamak amaçlanmıştır. Bunun sağlanması ile yargıya olan güvenin arttırılması ve insan hakları ile temel özgürlüklerin güçlendirilmesi de gerçekleşmiş olacaktır. Yaşamın her alanını kendine konu edinen kitlesel medyanın son zamanlarda en önemli haber konusunun yargısal faaliyetler olduğu önemli bir gerçektir. Bu nedenle yargı kurumları ile medya organları arasındaki ilişkinin kurumsallaştırılması büyük önem arz etmektedir. Haber alma özgürlüğünün anayasal koruma altına alınan bir özgürlük olduğu, ancak diğer taraftan masumiyet karinesinin de bir o kadar önemli olduğu tartışılmazdır" dedi.
Konuşmaların ardından Medya İletişim Ofisi'ne geçen davetliler, burada kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi. Kurdele kesiminin ardından davetliler adliyenin Ağır Ceza Mahkemeleri katında bulunan ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın desteğiyle yeniden düzenlenen ve Van depreminde hayatını kaybeden muhabiri Cem Emir'in adının verildiği Cem Emir Basın Odası'nı ziyaret etti. Açılış töreni verilen kokteyl ile sona erdi.

FB(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)