ÇANAKKALE Belediye Meclisi aralık ayı toplantısında, Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Kazdağları’ndaki madencilik faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan durumu gündeme getirdi. Başkan Gökhan, 'çevre katliamı' olarak nitelendirdiği madencilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan manzaranın fotoğraflarını meclis üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı. Başkan Gökhan, bölgede çekilen fotoğrafları bir sergi açarak tüm kent halkıyla paylaşacaklarını söyledi.
Kazdağları ve çevresinde helikopterle çekilen fotoğraf ve video görüntülerini paylaşan Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, hem bölgenin doğal güzelliklerini hem de madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü alanların geldiği son hali aktardı. Altın başta olmak üzere çeşitli madencilik dallarının yanı sıra, termik santrallerin de bölge için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Başkan Gökhan, bölgenin en büyük oksijen ve yaşam kaynaklarından biri olan Kazdağları’na sondaj çalışmalarının bile büyük zarar verdiğini kaydederek, “Bazı noktalarda sondaj çalışması yürütülüyor. Henüz işletmeye geçilmedi. Bu bile Kazdağları’ndaki faunayı yok ediyor. Burası bir orman ya da ağaçlandırma sahası değil. Bu bir ekosistem. Bunu kabullenmemiz gerekiyor. En küçük işlem bile buradaki ekosistemi etkiliyor” dedi.
“SULARIMIZ KİRLENMEYE BAŞLADI”
Arama faaliyetlerinde kullanılan kimyasal içerikli maddelerin doğaya şimdiden zarar vermeye başladığına dikkat çeken Başkan Gökhan, yağışlar ile birlikte kent musluklarından akan çamurlu suları örnek gösterdi. Gökhan, “Bu yüzden barajdan su alma sistemini değiştiriyoruz. Yüzeyden almaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz sene sularımız çamur oldu. Orman olan yerden çamur gelmez. Bu çalışmalar yüzünden çamur geliyor” diye konuştu.
FUARDA DA TEMA KAZDAĞLARI
Gökhan, Belediye Meclis toplantısında Çanakkale'nin onur konuğu olduğu ve 5-8 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı'ndan da söz etti. Gökhan, kentin tanıtımını yapacakları fuarda ayrıca, Çanakkale Belediyesi’nin “Bize Kazdağlarının altını değil, oksijeni, suyu, toprağı, bereketi lazım" ve “Bizim Kazdağları’na, Kazdağları’nın bize ihtiyacı var" sloganları ile katılarak bölgede yaşanan çevre felaketine de dikkat çekeceklerini bildirdi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, helikopterle gerçekleştirilen fotoğraf ve video çekimlerinden bir sergi oluşturmak istediklerini de belirterek, Kazdağları’ndaki doğa katliamını tüm Çanakkale halkı ile paylaşmak istediklerini sözlerine ekledi.