İSTANBUL, () Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Kanalizasyon sularının karıştığı Kurbağalıdere nedeniyle denizdeki kolibasili oranının oldukça arttığını" açıkladı. Denizden örnekler alarak tahlil yaptıklarını belirten Aykurt Nuhoğlu, "Kadıköylülerden özellikle rica ediyorum lütfen denize girmesinler" dedi.
Kadıköy Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan bugün yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:
"Kadıköy sahillerinde koli basili alarmı var. Kurbağalıdere ıslah çalışmaları sırasında kanalizasyon borularının kesilmesiyle dereye akan atık su denize yayıldı. Yapılan tahlil sonuçlarına göre koli basili oranı olması gereken seviyenin oldukça üzerinde. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Kadıköylülere 'Denize giremeyin' uyarısında bulundu.
Kadıköy’ün kangren haline gelen sorunu Kurbağalıdere, hala çözüm bekliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıldır ıslahı yapılan dere; hem kötü kokular saçıyor, hem de sel baskınlarına yol açıyordu. Bu sorunlara bir de dereye akan atık su borularının denize yayılması eklendi. Dereden denize karışan kanalizasyon suyu insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Yapılan tahlillere göre özellikle Kalamış Koyu’nda görülen koli basili oranı olması gereken seviyenin oldukça üzerinde.
NUHOĞLU: RİSK ALTINDAYIZ
3.2 kilometre uzunluktaki derede ıslah çalışmalarının tamamlanmasının Kadıköy için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu 'Dereye hiçbir şekilde kanalizasyonun akmaması gerekiyor. Bu proje sıkı bir çalışmayla istenirse 4-5 ayda bitirilir. Ciddi bir teknoloji de gerektirmiyor. Yeteri kadar ilgi gösterilmiyor. Büyükşehir yöneticileri gelip bir baksalar, kendileri de olayın ciddiyetine varırlar. Ciddi bir yaşamsal risk altındayız. Nisan ayından beri 3 kez su baskını oldu. Evler ve işyerleri su altında kaldı. Her yağmur yağışında aynı sorun yaşanıyor' dedi. Derenin ıslahı ile ilgili düzenli bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, sorunun giderilmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için Kadıköy Belediyesi olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarının altını çizdi.
DENİZE GİRMEYİN UYARISI
Düzenli olarak denizden numune alarak tahlil yaptırdıklarını söyleyen Nuhoğlu, üç ayrı noktadan örnek alarak yaptırdıkları tahlil sonuçlarını Pazartesi günü alacaklarını söyleyerek şöyle devam etti:
'Aslında tahlil yapmaya bile gerek yok. Bu kadar yüksek bir kanalizasyon suyunun çok ciddi bir kirlilik yaratacağı ortada. Daha önceki dönemlerde kirlilik bu derece yüksek değildi. Ama bu derenin bu şekilde akmasından sonra değerler çok yükseldi. Özellikle Kalamış Koyu’nda, marinanın olduğu kısımda kirlilik oranı çok yüksek çıkıyor'.
Denizdeki bakterilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Nuhoğlu, ' Kadıköylülerden özellikle rica ediyorum lütfen denize girmesinler' dedi."
(FOTOĞRAFLI)