MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi Diyetisyeni Hale Aslantaş, yerel seçimleri kazanmak için gece gündüz çalışan başkan adaylarına sağlıklı beslenme tüyoları verdi. Aslantaş, büyük bir efor harcayan adayların enerji ihtiyaçlarını karşılamaları için yanlarında ceviz, fındık, fıstık bulundurmalarını önerdi.
Hale Aslantaş, yoğun seçim temposu yaşayan belediye başkanı adaylarına fiziksel ve zihinsel faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri için beslenme önerilerinde bulundu. Aslantaş, adayların bu zor süreci enerji ve besin öğelerini dikkatli ve yeteri kadar alınmasıyla geçirebileceklerine vurgu yaptı. İnsan vücudunun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan, yüzde 15’inin proteinlerden, yüzde 25-30’unun da yağlardan geldiğini hatırlatan Aslantaş şunları söyledi:
“Seçim çalışmalarında sabahtan akşama kadar yoğun bir efor harcayan başkan adaylarının günlük beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Sabah kahvaltıları kesinlikle atlanmamalı. 1 su bardağı süt, az yağlı 1 dilim peynir, 4-5 zeytin, yumurta ve 1 yemek kaşığı tahin pekmez birkaç dilim tahıllı ekmek tüketilmeli. Mutlaka yeşillik de yenmeli. Ara öğünler telaş içinde geçebilir. O nedenle ceplerde ceviz, fındık, fıstık, badem ve kurutulmuş meyve bulundurulmalı. Muzlu süt, ayran, taze meyve suları içecek olarak tercih edilebilir. Akşam yemeklerine çorba ve salatayla başlanmalı. Ardından sebze ağırlıklı yemekler ve yoğurt yenmeli. Kahve ve çay uyarıcı etki yaratır. Fazla tüketim çarpıntı hissi yaratabilir. Bitkisel çayları öneriyorum. Çok şeker tüketilmemeli. Çünkü çok çabuk acıkma hissi uyandırabilir. Sigara kullanan adaylarda C vitamini ihtiyacı artar. O nedenle bol yeşil salata, portakal, mandalina, kivi, yeşil biber yenilmesi gerekir. Dikkatli beslenen adaylar daha az stres ve yorgunluk hisseder.”