BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Mısır'da tutuklu bulunan TRT muhabiri Metin Turan'ın serbest bırakılması için Mısır Başbakanına yazdığı mektubu teslim etmek üzere Bebek'teki Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldi.
Mısır Başbakanı Hazım Biblavi'ye hitaben yazdığı mektubu gazetecilere gösteren Türenç, şunları söyledi:  “TRT Kahire bürosunda görevli Metin Turan 3 aydır tutuklu. Taş üstünde yatmakta cezaevinde. Ailesinin bütün ısrarlı taleplerine rağmen, TRT'nin yaptığı taleplere rağmen salıverilmedi. Çünkü kendisi olayları izlerken alındı. Camideki büyük olaylar sırasında kamerasıyla izlerken birkaç gazeteciyle alınmıştır. Diğer gazeteciler bırakıldı ama Metin 3 aydır tutuklu. Çok güç koşullarda yaşıyor, ailesi gitti gördü. Avukatlarından bize talepler geldi. Biz, Basın Konseyi 3 aydır bunun üzerindeyiz. Uluslararası basın örgütlerinden de yardım istiyoruz. Uluslararası camialardan ilgili kuruluşlardan yardım istedik. Şu anda da Mısır Başbakanına mektup yazdık arkadaşımızın salıverilmesi ve ülkesine gönderilmesi için. Başkonsolosla da bu konuyu paylaşacağız. Metin Turan'ın meslek uğruna Kahire'de olduğu ve olayları izlerken mesleğini yaparken tutuklandığı grubunu içinde meslek icra ederken tutuklandığı diğer gazetecilerin salındığı ancak Turan'ın tutuklu kalmasını kabul edemeyeceğimizi belirterek yardım istedik Mısır başbakanından. Herhalde bu Türkiye'deki Basın Konseyi'nin adımından sonra umarım Turan özgürlüğüne kavuşacak." "EN YAKIN ZAMANDA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK"
Pınar Türenç, daha sonra mektubu Mısır'ın İstanbul Başkonsolosu Wafaa Elhadidy'e iletmek için konsolosluğa girdi. Yaklaşık yarım saat konsoloslukta kalan Türenç çıkışta yaptığı açıklamada umutlu olduğunu söyledi. Pınar Türenç, şöyle konuştu:  “Vallahi umutlu çıktım. Sanıyorum Metin Turan en yakın zamanda özgürlüğüne kavuşacak. Bütün koşulları anlattım. Ailesi gitti kendisini ziyaret etti. Hemen başkonsolos mektubu aldı. Dileklerimizi ilettik. Okudu çok üzüldüğünü söyledi. Daha fazla detayı bizden aldı. En yakın zamanda paylaşacağım ve en yakın zamanda sonucu ileteceğim dedi. Umuyorum olumlu sonuç alacağız diye düşünüyorum. Çünkü başkonsolos da bir kadın. Orada bu dilekleri paylaşınca çok iyi karşıladılar bizi ve gereğinin de yapılacağını umuyoruz."