İSTANBUL, () BASIN Konseyi Medya İzleme Komitesi, TBMM İçişleri komisyonundan geçen MİT kanun tasarısının yasalaşması durumunda, Anayasa ve Kanunlarla güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünden artık söz edilemeyeceğini açıkladı.
Basın Konseyi'nin açıklaması şöyle:

“HSYK'yı siyasi iradenin emrine veren, interneti siyasal iktidarın denetimine bağlayan Hükümet, MİT Kanun tasarısının yasalaşmasıyla demokrasi tabutuna son çiviyi de çakacaktır.
Tasarının yasalaşmasıyla, basın özgürlüğü büyük darbe alacak, halkın haber alma hakkından yararlanması engellenecektir. Teklif yasalaştığında, basın kanunu da yok sayılacaktır. Basın ve ifade özgürlüğüne aykırı bu tasarı, kamu yararı adına bilgiye ulaşılmasını ve paylaşılmasını engelleyeceği gibi gazetecilerin özgürce haber yapmalarını da önleyecektir.
Oysa ifade özgürlüğü, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Basın Kanunu ile korunmakta olan bir temel insan hakkıdır. Gazeteciler, görevleri gereği bilgiyi toplayan, titiz bir çalışmayla bu bilgileri toplumla paylaşan kamu görevlileridir. Ancak son aylarda hemen her gün bir yenisi yapılan yasal ve idari düzenlemelerle gazetecilerin görevlerini yapmaları engellenmekte, halkın haber alma hakkı kısıtlanmaktadır.
Basın Konseyi olarak, yapılan bu düzenlemelerin basın kurumlarını 'sahibinin sesi' haline getireceğinden büyük endişe duyuyoruz. Gazeteler alınıp satıldıkça sahibinin keyfine göre ses çıkaran çalgı aleti değildir. Gazeteler ve gazeteciler görevlerini Meslek İlkeleri çerçevesinde bağımsız ve korkusuz şekilde yapar. Gazetecilerin korku ve yıldırma çabalarıyla iş yapamaz hale getirilme çabalarını kabul etmemiz olanaksızdır.
Kaygılarımızın gün geçtikçe arttığını kamuoyuyla paylaşıyoruz.”


MK