BASIN Konseyi'nce yapılan açıklamada, "Başbakan Erdoğan'ın basına yönelik müdahaleci ve sert tavrını reddediyor, şiddetle kınıyoruz" denildi. "Uzun zamandır iç ve dış kamuoyu tarafından çeşitli örnekleriyle tepki çeken basına müdahale gerçeği endişe verici boyutlara ulaşmıştır" ifadeleriyle başlayan açıklama şöyle: " Basın konseyi olarak; basına yönelik böylesi bir baskıcı tavrı kabul etmemiz mümkün değildir. Geçtiğimiz günlerde Habertürk yayınlarındaki haberlerin bizzat Başbakan'ın talimatlarıyla manipüle edildiğinin, tüm ayrıntılarıyla birinci ağızdan anlatılması, süregelen baskının hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne sermiştir.
Ayrıca, ortaya çıkan olaylarla ilgili soru soran gazetecilerin de alenen korkutularak susturulmaya çalışılması, basın özgürlüğünün geldiği noktayı göstermektedir. Halkın haber alma hakkını engellemeye yönelik bu tür anlayışın kabul edilemez olduğunu bir kez daha yineliyoruz.
Basın ve ifade özgürlüğünün engellediğini defalarca raporlarıyla açıklayan Türk ve Dünya basın kuruluşlarının tespitleri, son gelişmelerle haklı çıkmıştır. Bunun en çarpıcı örneği, dün gece yaşanan konuk başbakanla yapılan ortak basın toplantısındaki Başbakan'ın gazetecilere yönelik tavrı, İspanyol gazetecilerce de ''saldırgan' olarak nitelenmiştir. Ve yabancı gazetecilerin ''Başbakanınızı gördükten sonra Türkiye'de neden bu kadar çok gazeteci hapis yatıyor, şimdi daha iyi anlıyoruz' şeklindeki yorumları, Türk basını adına utanç verici bir değerlendirme olmuştur.
Basın Konseyi olarak, siyasetin giderek gerildiği şu günlerde, haber alma, ifade ve basın özgürlüğünü her türlü kısıtlama çabalarına biran önce son verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz." MK