Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'da avukat Figen Çalıkuşu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi SİT alanlarında kamu binası yapılmasına imkan tanıyan ilke kararının iptali istemiyle açtığı davaya, Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) inşaatı devam eden Başbakanlık Hizmet Binası'nı ilgilendireceği gerekçesiyle Başbakanlık müdahillik dilekçesi verdi.
Antalyalı avukat Figen Çalıkuşu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 16 Ocak 2014 tarihli 'Tarihi Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı'nın kaldırılmasına yönelik Danıştay'da dava açtı. Davada Çalıkuşu, Bakanlığın tarihi SİT alanlarında kamu binası yapılmasına olanak tanıyan bu ilke kararının, yaşadığı kent Antalya'yı da olumsuz etkileyeceğini savundu. Çalıkuşu, dava dilekçesinde, "Antalya'da Kaleiçi gibi tarihi ve kültürel mirasın bulunması ve bu yeni ilke kararından olumsuz etkilenerek korunamayacağı, keza başkaca pek çok tarih ve kültürel sit alanlarının bu ülke vatandaşlarının ortak mirası olduğu düşüncesiyle bu davayı açıyorum" dedi.
Yeni ilke kararıyla yapılaşmanın yasak olduğu SİT alanlarında da 'kamu hizmet binası' adı altında yapılaşmaya izin verilmiş olduğunu savunan Çalıkuşu, dilekçesinde SİT alanlarının birtakım ilke kararı adı altında 'Tarihi SİT' özelliğinin yitirilmesine imkan tanıyacak, korunmasının önüne geçecek düzenlemelerde hukuka uygunluk ve kamu menfaati olamayacağını da savundu ve şöyle dedi:
“İnsanlığın ortak geçmişinin ve mirasının 'kamu binası' yapılmak ve belli aşamalardan sonra da amacının dışında kullanılmasının önünü açmak sureti ile ortak geçmiş ve mirasının korunmasının önlenmesi, münferit kullanımlarına dönüştürülebilir olması, eşitlik ilkesine aykırıdır. Açık hukuka aykırılık hali ve ilke kararının uygulanması sonucu yapılaşmanın başlamasının telafisi imkansız zararlar yaratacağı kesindir. Bu nedenle koşulları oluştuğundan 'yürütmenin durdurulmasına' ve neticede iptal kararı verilmesini diliyorum."
BAŞBAKANLIK'TAN MÜDAHİLLİK DİLEKÇESİ
Avukat Çalıkuşu'nun tarihi SİT alanları içine kamu binası yapılmasına imkan tanıyan ilke kararının kaldırılmasına yönelik açtığı davaya, Başbakanlık müdahil olmak istedi. Başbakanlık gerekçesini şöyle açıkladı:
“Başbakanlık hizmet binası inşaatına ilişkin proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 20 Mart 2014 tarihli ve 1372 sayılı kararıyla uygun bulunmuştur. Söz konusu Kurul kararı, işbu davaya konu 271 sayılı ilke kararına dayanılarak alınmış bir karardır. Dolayısıyla, 271 sayılı ilke kararının iptali talebiyle açılmış olan işbu davada verilecek karar Başbakanlığı doğrudan ilgilendirmektedir. Bu çerçevede mahkemenizde görülen bu davada verilecek karar yapılacak Başbakanlık hizmet binasının yapımını doğrudan etkileyecek olduğundan bu davaya davalı yanında müdahil olarak katılmak istemekteyiz."
'SÖZ KONUSU BAŞBAKANLIK BİNASIYSA GERİSİ TEFERRUAT'
Başbakanlığın müdahilliğin isteği üzerine Figen Çalıkuşu, “Anlaşılıyor ki, söz konusu Başbakanlık binası ise geri kalan her şey ve ilk başta hukuk teferruat" dedi. Başbakanlık hizmet binası inşaatıyla ilgili hukuku teferruat olarak gören bir anlayışın egemen olduğunu anlatan Çalıkuşu, bölgenin doğal SİT karakterinin 1'inci dereceden üçüncü dereceye düşürüldüğünü, tarihi SİT kararının kaldırıldığını söyledi. Ankara'da sivil toplum örgütlerinin hukuk mücadelesi sonunda AOÇ'nin 20 Mart 2014 günü 'mecburen' tarihi SİT olarak yeniden Ankara Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edildiğini aktaran Çalıkuşu, “Ne tesadüf ki aynı gün aynı kurul tarafından bir karar daha alındı. AOÇ'de binlerce ağaç kesilerek yapılacak devasa konutun 2012 tarihli projesinin, benim iptalini istediğim 16 Şubat 2014 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'ilke kararına' uygun olduğu kabul ediliyor" diye konuştu.
Avukat Figen Çalıkuşu, Başbakanlığın açtığı davaya müdahil olma isteğinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilke kararının AOÇ'ye yapılacak konutu kurtarma operasyonu olduğunun kanıtı olduğunu savundu.

FOTOĞRAFLI