Arzu KAYA / İstanbul, () Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanık beraat etti.

"HAKARET SUÇUNUN UNSURLARI OLUŞMADI"
Mahkeme, müşteki Başbakan Erdoğan'ın politikacı olması ve söylenen sözlerin kaba bir eleştiri niteliğinde olması dikkate alındığında hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirtti.

SANIK DURUŞMADA HAZIR BULUNDU "BEN YAZMADIM" DEDİ
Anadolu Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 39 yaşındaki sanık K.K.T. suçlamaları kabul etmeyerek suç içerdiği iddia edilen cümleleri kendisinin yazmadığını belirtti.

BAŞBAKAN'IN AVUKATI: ŞİKAYETÇİYİZ CEZALANDIRILSIN
Duruşmaya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ise sanıktan şikayetçi olduklarını ifade ederek sanığın cezalandırılmasını talep etti.

“SÖZLER ELEŞTİRİ NİTELİĞİNDE"
Mahkeme hakimi, sanığın kendisine ait kullanıcı adı ve şifre ile girilebilen Facebook sosyal paylaşım sitesinde, Başbakan için yazı yazarak hakaret ettiğinin iddia edildiğini belirterek, “Bu sözlerin son derece kaba ve nezaket dışı ayrıca kışkırtıcı olduğu kabul edilse de, müştekinin politikacı olması ve söylenen sözlerin kaba bir eleştiri niteliğinde olması dikkate alındığında hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadı" dedi.

“SİYASETÇİYE ELEŞTİRİ SINIRI, ÖZEL ŞAHSA GÖRE DAHA GENİŞTİR"
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi ve buna dair Avrupa İnsan Hakları mahkemesi kararlarından da örnekler veren mahkeme, “Yine mahkemenin Lingens Avusturya kararında belirttiği gibi, 'Bir siyasetçiye yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırları, özel bir şahsa yönelik eleştiri sınırlarına göre daha geniştir. Bir siyasetçi, özel şahıstan farklı olarak her sözünü ve eylemini bilerek ve kaçınılmaz bir biçimde gazetecilerin ve halkın yakın denetimine açar; bu nedenle daha geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır'" ifadelerine yer verdi.

“ÜLKEDE YÖNETİME AĞIR ELEŞTİRİLER GETİRİLDİ"
Mahkeme kararında, “Somut olayın 15 Haziran 2013 tarihinde ülkede yönetime karşı basında ve sokakta ciddi ve ağır eleştirilerin getirildiği bir dönem olduğu, sanığın suça konu sözleri böyle bir ortamda kaba bir siyasal eleştiri olarak söylediği anlaşılmakla unsurları yönüyle oluşmayan hakaret suçundan beraat vermek gerekmiştir" dedi.