Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, () - BAŞBAKAN Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Güneydoğu'da çocukları dağa kaçırılan annelerin eylemlerini bir milat olarak değerlendirerek, "Artık anneler olaya el koymuştur. Anneler artık gözyaşı aksın istemiyor, yüzleri gülsün istiyor. Dolayısıyla artık zaman ağlama zamanı değil, gülme zamanı olmalı. Zaman kavga zamanı değil, barış zamanı olmalı. Zaman kaos zamanı değil, huzur zamanı olmalı" dedi.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde külliye, cami ve Kur'an Kursu açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ile Balıkesir'in Ak Partili Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'u makamlarında ayrı ayrı ziyaret etti. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısıyken büyükşehir belediye başkanı seçilen Uğur'u kutlayan İşler, Süper Lige çıkan Balıkesirspor'a başarılar diledi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan İşler, Güneydoğu'daki annelerin eylemleri ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:
"Bildiğiniz gibi biz iktidara geldikten sonra ilk el attığımız meselelerden birisi bu Kürt meselesi, Güneydoğu meselesiydi. Hemen gelir gelmez olağanüstü hal uygulamasını kaldırdık, bu şekilde işe başladık. Ondan sonra yine ret ve inkar politikalarına son vererek, milli birlik ve kardeşlik projesini 2009 yılında hayata geçirdik. Şimdi yaklaşık 1.5 yıldır çözüm süreci devam ediyor. En son demokratikleşme paketini açıkladık. Dolayısıyla bu meselenin adını da biz koyduk ve bu meseleyi çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Türkiye 1983'te kurulan PKK terör örgütünden, o günden bugüne kadar sıkıntılar çekti, çok acılar yaşadı. Biz öncelikle bu örgütün elindeki gerekçeleri teker teker aldığımızı düşünüyoruz. İşte olağanüstü hali kaldırdık, ret ve inkar politikalarına son verdik. Aynı zamanda Kürtçe'yi yasak olmaktan çıkardık.
Üniversitelerde Kürt Dili bölümleri kuruldu, Kürtçe araştırma merkezleri kuruldu, enstitüler kuruldu. Şimdi Kürtçe lisans, master, doktora eğitimleri başladı. Televizyon kanalları 24 saat yayın yapıyor, gazete, dergi, kurslar var. En son yaptığımız düzenlemeyle özel okullar Kürtçe eğitim verilebilecek. Dolayısıyla biz Türkiye'de özgürlük alanını genişletmek için demokrasinin çıtasını yükseklere çıkarmak için her türlü adımı atıyoruz. Yeterli mi? Yeterli değil. Onun için 2023 hedeflerimiz arasında 5 maddeden birisi de ileri demokrasi dedik. İleri demokrasiye ulaşmak için biz her türlü adımı atmaya kararlıyız. Zaman zaman demokratikleşme paketleriyle, açılımlarla, Türkiye'deki 77 milyon insanın kendisini birinci sınıf vatandaş hissetmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve bu konuda kararlıyız. Siyasi irade, karar ve azim var ve biz bu işin üzerine gidiyoruz."
ANNELER OLAYA EL KOYDU
2023 hedeflerini gerçekleştirmenin olmazsa olmaz hedefinin terörün bu ülkede son bulması, akan kanın ve gözyaşının durması olduğunu vurgulayan Emrullah İşler, "Bu terörle, bu akan kanla, gözyaşıyla 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Türkiye geçtiğimiz 30 yılda çok acılar çekti, çok kan kaybetti. Artık daha fazlasına tahammülümüz yok. Bundan dolayı biz kararlıyız ve bu işin üzerine gidiyoruz. Çözüm süreci başlayalı 1.5 yıl oldu. Çok şükür bu 1.5 yıl içerisinde kan, gözyaşı akmadı. Bir takım provokasyonlar yapıldı. Ama güvenlik kuvvetleri bu provokasyonlara prim vermedi ve bu güne kadar geldik. Bu son olaylar; çocuk kaçırma olayları ve ailelerin, özellikle annelerin olaya el koyup BDP'li Diyarbakır Belediyesi'nin önünde oturma eylemleri yapmaları, çocuklarını örgütten geri istemelerini bir milat olarak değerlendirdim. Artık anneler olaya el koymuştur. Anneler artık gözyaşı aksın istemiyor yüzleri gülsün istiyor. Dolayısıyla artık zaman ağlama zamanı değil gülme zamanı olmalı. Zaman kavga zamanı değil, barış zamanı olmalı. Zaman kaos zamanı değil, huzur zamanı olmalı" dedi.
BÖLGEDEKİ İNSANLAR KORKU DUVARINI AŞTILAR
Çözüm süreci başlatıldığında bölgeye giden milletvekilleri arasında olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı İşler konuşmasını şöyle sürdürdü: "O zaman şunu gördüm ki, oradaki insanlar artık barışa, huzura susamışlar. Bizim başlatmış olduğumuz çözüm sürecinden son derece mutlu olduklarını, yüzlerinin, gözlerinin içinin güldüğünü gördük. Dolayısıyla artık çözüm sürecinden geriye gidiş diye bir şey olamaz. Bu tür olayları da ben provokasyon olarak değerlendiriyorum. Oradaki halkımız, tekrar çatışma olmasın, kan akmasın kararlılığındalar. Annelerin bu protestosu da bunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Artık bu coğrafyamızda kan ve gözyaşı aksın istemiyoruz. Bu annelerin eylemi aynı zamanda o bölgede insanların artık tehdide prim vermediğini, korku duvarını aştıklarının göstergesi olarak değerlendiriyorum. Tabii ki bu çözüm sürecinin bunda çok ciddi katkısı var. Dolayısıyla inşallah devlet ve millet olarak terörü bitirmek durumundayız. Bunu başardıktan sonra da inşallah 2023 hedeflerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bu coğrafya zor bir coğrafya. Bu coğrafyada sıkıntılar hep yaşandı. 12 Eylül darbesine nasıl geldiğimizi herkes bilir 12 Eylül öncesinde sokak çatışmaları vardı. Gençlerimiz birbirini vurup öldürüyordu ve sürekli kan kaybediyorduk. Aynı zamanda ülke ekonomik ve siyasi olarak da geriye gidiyordu. Şimdi son bir yıldır yine sokakları terörize etmek, sokakları harekete geçirmek isteyen Gezi Olayları diye başlayan olaylar bir yıl bize kaybettirdi. Artık Türkiye'nin kaybedecek zamanı ve enerjisi de yok diyorum. El birliğiyle güçlü bir şekilde birlik ve beraberlik içerisinde 2023 hedeflerine herkesin kilitlenmesi lazım. Hepimizin daha sakin olması gerektiğini düşünüyorum."
Paralel yapıyla ilgili hükümetin mücadelesinin sürdüğünü belirten İşler, "Olay yargıya intikal etmiştir. Yargı ne tür kararlar verir, bekleyip, göreceğiz. Ama bunun Türkiye için bir tehdit olduğunu, bir darbe girişimi olduğunu zaten biz çok yüksek bir sesle ifade ettik. Dolayısıyla bu yaşanan olayların elbette ki hesabı sorulacak" ifadelerini kullandı.
Çatı aday konusuna da değinen Emrullah İşler, çatı adayın tutması için öncelikle temelin, duvarların ve tabanın sağlam olması gerektiğini vurgulayıp, "Herhalde böyle giderse çatı aday sanırım çıta adaya dönüşecek. Ve Ak Parti'nin adayı da ilk turda büyük bir zafere inşallah imza atacak" diye konuştu.

CY (AÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)