BAŞBAKAN Yardımcısı Emrullah İşler, Gazze'ye yapılan saldırının normalleşme sürecine giren İsrail- Türkiye ilişkilerini etkilediğini belirterek, "Gazze'ye yapılan saldırılarla normalleşme söz konusu olmaktan çıktı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstiklal Tanıtım Merkezi'nin temel atma törenine katılmak için Afyonkarahisar'a geldi. Tören öncesinde Başbakan Yardımcısı İşler ve Bakan Eroğlu, İmaret Camii'nde cuma namazı kıldı. İşler ve Bakan Eroğlu, daha sonra Vali Hakan Yusuf Güner'i ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan İşler, Vali Güner'den kentteki yatırımlar hakkında bilgi aldı.
İSRAİL SALDIRILARI
Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İşler, İsrail'in, Gazze'ye yönelik kara harekatını değerlendirdi. Yaşananlara dünyanın sessiz kaldığını belirten İşler, İsrail'in devlet terörü estirdiğini söyledi. İsrail'in 11 gündür aralıksız saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden İşler, "Bu saldırıları haklı kılacak bir gerekçe bulunmamaktadır. Ama her zaman olduğu gibi İsrail bu Ramazanda da Müslümanların bu kutsal ayında da Gazzeli kardeşlerimizin üzerine tonlarca bomba yağdırdı. Sahur vaktinde, iftar vaktindeki bu saldırılarda ölen insanlara baktığımızda, bunlar terörist mi? Plajda top oynarken öldürülen 8-10 yaşındaki çocuklar, hangi gerekçeyle öldürülüyor? Maalesef dünya buna sessiz kalıyor. İsrail orada bir devlet terörü estiriyor ve yıllardır bunu yapıyor" dedi.
İSRAİL BARIŞ İSTEMİYOR
Türkiye'nin 2008'de iki ülke arasında arabuluculuk yaptığını hatırlatan Emrullah İşler, İsrail'in barış istemediğini savundu. Türkiye'nin barışın sağlanması için çaba harcadığına değinen İşler, şöyle konuştu:
"Kimse kimseyi aldatmasın. Şimdi İsrail yine aynı şekilde Filistinlileri öldürüyor. Gazze yıllardır abluka altında. İnsanlar açık hava hapishanesinde yaşıyor. Hamas, terörist bir örgüt değil. Bir direniş örgütü ve siyasi kanadı var. Seçimlere girdi, başarıyla çıktı. Seçimlere girmesine İsrail de zamanında onay verdi. Seçimden başarıyla çıktıktan sonra her ne hikmetse terörist olarak yaftalandı. İsrail bölgede barış istiyorsa üzerine düşeni yapmak zorunda."
BM SESSİZ KALIYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e yönelik ciddi kararlar almasını beklediğini aktaran İşler, "Filistin'de El Fetih ve Hamas arasında bir ayrışma söz konusuydu. Şimdi ulusal uzlaşı hükümeti kuruldu. Ondan sonra bu saldırı geldi. Bu saldırılarda Filistinlileri yeniden birbirine düşürme gayreti olduğunu net bir biçimde görüyoruz. BM maalesef İsrail konusunda üzerine düşeni yapmıyor ve sessiz kalıyor. Uluslararası toplumun, camianın oradaki insanlık dramına sessiz kalması, İsrail'i cesaretlendiriyor. İsrail aklına estiği zaman Gazze'ye saldırıyor, bomba yağdırıyor. Dolayısıyla bugün BM Güvenlik Konseyi toplanacak. Umarım ciddi kararlar alır ve İsrailli cesaretlendirecek, bu pervasız saldırganlığını teşvik edecek tavırlar sergilemez. Biz Türkiye olarak izlediğimiz dış politikayla bu bölgede ve bütün bölgelerde barışı hedefliyoruz" diye konuştu.
İLİŞKİLER NORMALLEŞMEZ
Bir gazetecinin, İsrail'e jet yakıtının Türkiye'den gittiğini hatırlatarak, ticari ilişkilerin askıya alınıp alınmayacağına yönelik sorusu üzerine İşler, şöyle dedi:
"Gazze'ye yapılan saldırılar sonrasında ilişkilerde bir normalleşme mümkün değil. Bu konuyla ilgili zaten Enerji Bakanımızın açıklama yaptı. Mavi Marmara saldırısından sonra ilişkiler temsil düzeyine düşürüldü. Bizim öne sürdüğümüz şartlar vardı. O şartlardan birincisi İsrail'in resmen özür dilemesiydi. Bu özür geldi. Sonra o saldırıda ölenlere tazminat meselesi vardı. Şu günlerde o konu da çözümlenmek üzere. Bir üçüncü şart da Gazze ablukasının kaldırılmasıydı. Doğrudan bizi Türkiye'yi ilgilendiren bir şart olmamasına rağmen, oradaki mazlumları ilgilendiren bir şarttı. İsrail'le bu son aşamaya gelmek üzereydik. Maalesef Gazze saldırısıyla bu son aşamaya gelinmesi engellemiş oldu. İki ülke arasında diplomatik düzeyde de bir normalleşmeye geçiş olacaktı. Ama bu durumda, bu saldırganlık, bu pervasızca saldırgan tavırlar devam ettiği sürece normalleşme söz konusu değil. Gazze'ye yapılan saldırılarla normalleşme söz konusu olmaktan çıktı."
BAYRAMDAN ÖNCE SONUÇ ALMAYI ARZULUYORUZ
Musul'da IŞİD militanları tarafından kaçırılan elçilik çalışanlarının durumunun da hatırlatılması üzerine Başbakan Yardımcısı İşler, diplomatik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türk vatandaşlarının burnu dahi kanamadan en kısa zamanda Türkiye'ye dönmelerini temenni ettiklerini anlatan İşler, "Onların canına herhangi bir zarar gelmesin diye çabalıyoruz. Bütün gayretlerimiz devam ediyor. İnşallah bayramdan önce bir sonuç almayı arzuluyoruz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcı İşler ve Bakan Eroğlu daha sonra valilikten ayrıldı.

FOTOĞRAFLI