Enver ALAS / İstanbul, () İtalyan Girişimciler Derneği tarafından düzenlenen 'Türk Ekonomisini ve Doğrudan Yabancı Yatırımları Neler Bekliyor?' konulu toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir ülkenin ekonomisi için siyasi istikrara dikkat çekerek, "Türkiye'de adeta kontrolün, iplerin hükümetin elinden kayıp gittiği, başka yapıların ülkeyi yönettiği bir risk oluşmuştu. 30 Mart seçimlerinde halkımızın yoğun bir desteğiyle hükümetimizin ve sayın Başbakanımızın arkasında olduğunun teyidini sağlamış olduk" dedi.
Ali Babacan, İtalyan Girişimciler Derneği tarafından Venedik Sarayı'nda düzenlenen 'Türk Ekonomisini ve Doğrudan Yabancı Yatırımları Neler Bekliyor?' konulu toplantıya katıldı. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarente'nin evsahipliğinde gerçekleşen toplantıda, İtalyan Girişimciler Derneği Başkanı Aldo Kaslowski ile Türkiye'de iş yapan İtalyan işadamları ve davetliler hazır bulundu.
Toplantıda konuşan Babacan, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin mükemmel olarak adlandırılabilecek bir seviyede olduğunu belirterek, ilişkilerin "stratejik ortaklık" olarak tanımlanabilecek noktada olduğunu söyledi. Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Babacan, "Geçen yıl Türkiye'ye 700 bin civarında İtalyan misafir geldi. Türkiye'deki italyan şirketler ile İtalya'daki Türk şirketler son derece yoğun ilişkiler içerisindedir. İki ülkenin bir arada olmasının karşılıklı çok önemli faydaları var. Siyasi açıdan hem bölgesel hem de uluslararası pek çok meseleye bakışımız büyük ölçüde örtüşmektedir. Aynı zamanda İtalya, Türkiye'nin AB sürecinde ilk günden bu yana çok güçlü ve samimi desteklerini verdi. Bunun olumlu etkilerini ikili ilişkilerde görüyoruz ve bunu takdir ediyoruz. Önümüzdeki süreçte ümit ediyoruz ki, İtalya'nın Dönem Başkanlığı'nda yeni fasıllar açmak suretiyle, AB sürecinde ilerlemeler sağlanır" diye konuştu.

"OLUMLU SİYASİ İLİŞKİLER İŞ HAYATINA DA OLUMLU YANSIDI"
Babacan, Türkiye ile İtalya arasındaki olumlu siyasi ilişkilerin iş hayatına da olumlu yansıdığına vurgu yaptı. Babacan, "Türk-İtalyan şirketleri arasında çok güzel ve başarılı işbirliği örnekleri var. Ocak ayında sayın Cumhurbaşkanımızın İtalya'ya yaptığı devlet ziyaretinde İş Forumu gerçekleştirdik. Türk ve İtalyan KOBİ'lerinin işbirliği ortaklıklarının çok faydalı olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye G-20 Dönem Başkanlığı'nı yapacak. Bu dönemde de Türkiye ile İtalya arasında yakın işbirliği olacak" dedi.

"23 VE 24. FASILLARI AÇILMALIDIR"
Ali Babacan, 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan önemli değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade ederek, "Siyasi reformların itici gücü AB süreci oldu. Türkiye'de demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti olma konusunda AB'nin oynadığı rol son derece belirleyici olmuştur. Bu yıl AB ile 23 ve 24. fasılları açmaya çalışıyoruz. Bu fasılların açılması, bu konulardaki çabamıza yeni bir ivme, momentum kazandıracaktır. Bizim İtalya Dönem Başkanlığı'nda İtalyan dostlarımızdan beklentimiz, gerekli siyasi desteği vermeleri ve AB ülkeleri içinde gerekli mutabakatın oluşturulmasıyla 23 ve 24. fasılların açılmasıdır" diye konuştu.

SİYASİ İSTİKRARA VURGU YAPTI
Ali Babacan, konuşmasında, ülke ekonomileri için siyasi istikrarın önemine de değindi. Siyasi istikrar olmadıktan sonra öngörülebilirlik olmadığını belirten Babacan, "Türkiye'nin son 5 ayda içinden geçtiği dönem çok kritikti. Bu süreçte kısa vadeli öncelik Türkiye'de siyasi istikrarı ne pahasına olursa olsun korumaktı. Türkiye'de adeta kontrolün, iplerin hükümetin elinden kayıp gittiği, başka yapıların ülkeyi yönettiği bir risk oluşmuştu. Bunun mutlaka önüne geçilmesi gerekiyordu. 30 Mart seçimlerinde halkımızın yoğun bir desteğiyle hükümetimizin ve sayın Başbakanımızın arkasında olduğunun teyidini sağlamış olduk. Türkiye'de, orta-uzun vadede, siyasi istikrarın temelinde, demokrasi, hak ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü var. Yargı alanındaki konuları çözebilirsek, yargının hızlı, güvenilir ve tutarlı kararlar almasını sağlayacak reformlarımızı arka arkaya gerçekleştirirsek, Türkiye'deki siyasi istikrarın orta ve uzun vadede kalıcı olmasını sağlayacaktır" dedi.
İtalyan Girişimciler Derneği Başkanı Aldo Kaslowski de, Türkiye'de iş yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile İtalya arasında işbirliğinin geliştirilmesi için her zaman hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından, Babacan, İtalyan işadamlarının sorularını yanıtladı.

(BB) (FOTOĞRAFLI)