ONURUNA VERİLEN YEMEKTE KONUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçaabat ilçesinde Trabzon Valiliği tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinin tüm Türkiye'nin olduğu kadar Trabzon'un da gündeminde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Trabzon bize güveniyor, biliyor. Vatandaşlarımızın başlarını öne eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz. Her ne yapıyorsak ince ince düşünerek, önünü sonunu hesaplayarak yapıyoruz. Milletimizi rencide edecek hiçbir işin içinde olmadık. Korku ile devlet olunmaz. Tereddüt ile pısırıklıkla büyük devlet olunmaz. Büyük devlet akıllıca ilerler, hesaplı ilerler ama korkmadan ilerler. Küçük meselelere takılıp enerjimizi oralarda heba etmeyeceğiz. Şu kelime kullanılmış, bu kavram kullanılmış, bunlar büyük devlet vizyonu içinde gereksiz yersiz konulardır. Korkular ile dolu bir Türkiye'nin nerelerde olduğuna, korkularını aşmış bir ülkenin nereleri aştığını hep birlikte göreceğiz."
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, 'Eğer Türkiye'de 30 yıl boyunca terör olmasaydı Türkiye ekonomisi bugün nerede olurdu?' şeklinde bir çalışma hazırladığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu tabi bir senaryo. Senaryoya göre sonuçlar çok dikkat çekici. 1984-2012 arası Türkiye ekonomisi yıllık sadece 0,25 büyüseydi bugünün rakamları ile 596 milyar dolarlık ek bir büyüme elde edebilirdi. Şu anda milli gelirimiz 786 milyar dolar. Yıllık 0,25 daha büyüseydi 1.4 trilyon dolara ulaşacaktı. Büyümenin dışında ekonomi farklı bir seyir izleyecekti. Faiz daha düşük olacaktı. Savunma sanayi harcamalarımız daha düşük olacak yüzde 50 daha az harcama yapılacak ve 129 milyar dolar tasarruf etmiş olacaktık. 31 milyar dolar daha fazla turizm geliri olacaktı. 14 milyar dolar daha fazla yatırım olacak, şehirlere göç daha az olacağı için şehirlerimizdeki maliyet düşecekti. En önemlisi de psikolojik durumda olumlu gelişmeler olacaktı. En mütevazi oranlar kullanılarak yapılan bu araştırmada, 30 yıl boyunca terör olmasaydı 536 milyar doları Türkiye, kasasında, hazinesinde tutacaktı. İnanın Türkiye ekonomisi bugünden çok daha farklı yerde olacaktı. Son 11 yılda elde ettiğimiz kazanç ortada. 236 milyar dolardan aldığımız ekonomi 786 milyar dolarlık bir hacme sahip hale geldi."
Başbakan Erdoğan konuşmasının son bölümünde ise, "Türkiye olarak terör meselesini arkada bırakıp geleceğe odaklanmamız gerekiyor. Gençlerin şehit olmadığı, annelerin ağlamadığı bir Türkiye'yi inşa etmek zorundayız. Bunu her ne pahasına olursa olsun hep birlikte el ele vererek gerçekleştireceğiz. Şehitlerimizin emaneti sınırımızdır. Vicdanımızın sesine kulak vereceğiz. Türkiye için ne hayırlısıysa onu yapacağız. İyi niyetle yürüdüğümüz müddetçe, akıbette hayır olacak. İthamlara, yalanlara hiç kimse kulak asmasın. Bizim milletimizden gizlimiz saklımız yoktur. Şehitlerimizin yakınlarına sesleniyorum; şehitlerin kadrini kıymetini evvel Allah bizden daha iyi bilen bir hükümet, iktidar yoktur. Biz sözde şehit mantığı ile hareket edenlerden değil, şehitlerimize ölüler diyenlerden değiliz. 'Onlar diridirler, ölü değildirler' diyenlerdeniz. Ne yapıyorsak milletimizi, vicdanımızı dinleyerek yapıyoruz. Ülkemiz ve milletimizin hayrı için yapıyoruz" diye konuştu.

ÖA (TM/RT)