Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - CUMHURBAŞKANI adayı Başbakan Erdoğan'ın dünkü Muğla'daki mitinginde kentte girişlerine izin verilmeyen, karayolunu ulaşama kapattıkları gerekçesiyle de gece yarısına kadar gözaltında tutulan termik santral işçileri, basın açıklaması yaptı. Kendisi de gözaltına alınan Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, Başbakan'a karşı herhangi bir protesto düşüncelerinin bulunmadığını, emniyetle koordineli bir şekilde çalışmalarına rağmen yapılan müdahaleye anlam veremediklerini söyleyip, 104 işçinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Özelleştirme karşıtı eylemler yapan Yeniköy ve Yatağan termik santrallerinde çalışan yaklaşık 300 işçi, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'daki mitinginde seslerini duyurmak üzere kent merkezine 15 otobüsle hareket etti. Kent girişinde TOMA ve 500 kişilik çevik kuvvet timiyle önlem alan polis, otobüsleri durdurdu. Miting alanına gitmekte ısrar etmeleri ve yolu kapatmaları üzerine müdahalede bulunan polis, aralarında Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin'in de bulunduğu 104 işçiyi gözaltına aldı. Emniyette ifadeleri alınan işçiler, Savcı'nın talimatıyla serbest bırakıldı.
Gözaltı işlemine tepki göstermek için Tes-İş Yatağan Şubesi ile Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi üyeleri, Yatağan Termik Santrali önünde bir araya geldi. Kendisi de gözaltına alınan Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, "Zulüm ile abad olanın, ahiri berbattır. Bunların sonları da berbat olacaktır. Biz bu yola şan olsun diye çıkmadık. Attığımız her adımda, halkımızın tepkisini almamaya özen gösterdik. Kamu mallarına zarar vermedik, esnafımıza zarar vermedik. Biz çünkü halk desteğini önemsedik ve halkımızla beraber hareket ettik" diye konuştu.
"EMNİYET KRALDAN ÇOK KRALCI" YORUMU
Miting için geldiği kentte Başbakan Erdoğan ile görüşme talip ettiklerini belirten Girgin, "Artık işçi huzursuz, aileler huzursuz. Bu nedenle son kez Başbakan ile görüşmek istedik. Görüşme için bizlere geri dönüş yapılmadı. Her zaman adaletten, hukuktan, diyalogdan yana olduk. Bizim bu dakikadan sonra tek muhatabımız Başbakan'dır. Biz Başbakan'ı protesto etmeden, sadece üzüm yemek istedik. Bir heyet olarak görüşme yapmak istedik. Protesto edecek olsaydık, emniyetle koordine halinde olmazdık. Ama bizim emniyet ekiplerimiz, kraldan çok kralcı oldukları için her kurala uymamıza rağmen bizlere yine şiddeti reva gördüler. Biz emniyet müdürüyle görüşüp nerede oturacağımızı, nerede duracağımızı konuştuk. Mitingden sonra da bir heyet olarak Başbakan'la görüşeceğimizi dile getirdik. Her şey emniyetin bilgisi dahilindeydi. Ama ne olduysa oldu. Çevik Kuvvet bizi yaka paça gözaltına aldı. Gece 01.30'a kadar gözaltında kaldık. Bizler eylemlerde pişiyoruz. Bizim ham kalmamız daha büyük yıkımlara yol açar" dedi.
Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik de hep beraber kefenleri giyerek yola çıktıklarını söyledi. Erçelik, "Ölmek var, dönmek yok diye o zaman söylemiştik. Bizleri çiğnemeden bu kapıdan içeri giremeyecekler. Bedeli ne olursa olsun işyerlerimizi teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.
CHP'Lİ VEKİLDEN YAZILI AÇIKLAMAYLA GÖZALTI TEPKİSİ
Yazılı açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise Başbakan Erdoğan'ın her mitinginde etnik ve mezhep odaklı bir dil kullanarak ülkede ayrımcılığı tetiklediğini ileri sürdü. Erdoğan'ın "Milletin adamı olma" sloganıyla yola çıktığını, ancak Yatağan işçilerinin aylardır sürdürdüğü direnişi görmezden geldiğini savunan Demir, "Kulaklarını tıkadığı Yatağan işçilerine Muğla'da şiddet uygulatmaktan kaçınmamakta" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI