Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/GÖLCÜK (Kocaeli), () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Ford Otosan’ın mevcut Gölcük Fabrikası’nın yanında yaptırılan Yeniköy Fabrikası'nın açılışı ve yine aynı fabrikada üretilen Courier hafif ticari aracın banttan inidirilmesi törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada yerli otomobil ısrarını tekrarlayarak, “Yerli otomobil markası geliştirmemiz konusunda bir teklif, hatta ısrarım var. Tüm bu güzel gelişmeleri kendi otomobil markamızı oluşturarak taçlandırmak istiyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. İnşallah müjdeli haberler bekliyorum” dedi.
Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda düzenlenen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı William Clay Ford, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu katıldı.
Kocaeli’ne uçakla Cengiz Topel Havalanı'na gelen ve buradan karayolu ile Gölcük’e geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada önce Soma’da madende hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek sözlerine başladı. Başbakan Erdoğan bu tesisin ülkeye kazandırılmasına vesile olan herkesi tebrik ederek Ford’un otomobil sektörünün en önemli markalarıdan biri olduğunu ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa pazarlarında gururumuz olduğunu söyledi. Erdoğan Türkiye’de Ar-ge faliyetlerine önem verildiğini söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:
“Otomotiv sektörünün önemli ismi Ford’un burada üretilen araçlarının Avrupa pazarında da olması bizi gururlandırıyor. Ar-ge faliyetleriyle de taktire şayan bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin 2023 yılı hedefine yaptığı katkıyla Ford Otosan’ın önümüzdeki günlerde hep daha iyi sloganıyla yeni başarılar ortaya koyacağına inanıyorum. Bu fabrikanın yıllık 110 bin araç kapasitesiyle Ford’un yeni hafif ticari aracının dünyada tek üretim merkezi olması da başarıdır. Ford Otosan üretimle birlikte güçlü mühendislik hizmetiyle ülkemize katkılar sağlıyor."
‘YERLİ OTOMOBİL”
Başbakan Erdoğan konuşmasında daha önce yine bir açılış töreninde yerli otomobil konusunda düşüncelerini söylediğini belirterek şöyle dedi:
"Yerli otomobil markası geliştirmemiz konusunda bir teklif, hatta ısrarım var. Yerli otomobil markasında ortaya bazı itirazlar koyuluyor. Artık bunları birer birer ortadan kaldırıp bu işin altyapısını kuruyoruz. Biz tasarlayan ülkeler arasına Türkiye’nin girmesini istiyoruz. Türk zeka ve işgücüne, tasarımcısına, mühendisine, bu işi başarma noktasında yapacağımıza inanıyoruz. Özel sektörlerin Ar-Ge faliyetlerini destekliyoruz. Örneğin Türk Standartları Enstitüsü tarafından Bursa’da bir otomotiv test merkezi kuruldu. Tüm bu güzel gelişmeleri kendi otomobil markamızı oluşturarak taçlandırmak istiyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizde geliştirilen ve üretilen her araç bizim için gurur kaynağıdır. Otomotivdeki mevcut üretimiz ile kendi markamız birbirini destekleyek birşekilde olacak. İnşallah müjdeli haberler bekliyorum." 
"2023 HEDEFLERİNE ULAŞACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan konuşmasında dünya ekonomik krizle mücadele ederken kendisinin “Kriz bizi teğet geçecek” dediğini, ancak kendisiyle birilerinin dalga geçtiğini de belirterek, “Ama hamdolsun benim değim gibi Türkiye dengelerini yeniden sağlayarak rekor büyüme oranlarını yükselten bir ülke oldu. Biz 2023 yılı hedeflerimizi ilan ettiğimiz de buna da inanmayanlar vardı. Türkiye 2023 hedefleri yolunda adım adım ilerliyor. Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere hedeflerini yakalayacğından ve 2023 hedeflerine ulaşacağından eminiz" diye konuştu.
"TAŞ KOYMAK İSTEYENLER HEP KAYBETTİ"
Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin tekerinin önüne taş koymak isteyenler hep kaybetmiştir. Bundan sonra da kaybetmeye devam edecektir. Kutlu yürüyüşte yanımızda olanlar kazandı ve kazanmaya devam edecek. Biz bugüne kadar milletimizle birlikte yola çıktık ve milletimizle birlikte geleceğe yürüyoruz. Milletimizden aldığımız güç ve yetkiyle ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz “ diyerek konuşmasına söyle devam etti:
“Son 1 yıl sıkıntılı geçti. Gezi olaylar, 17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle Türkiye’de ekonomik istikrar ciddi şekilde tehdit edildi. 30 Mart bunların hepsine cevap verdi. Milletimizin istikrar ve huzur istediğini milli iradeye sahip çıktığını gösterdi. Şu anda Soma’da yaşanan kazanın ardından sokakların bir daha hareketlendirmeye çalışıldığını görüyoruz. Tüm bu saldırılar benim şahsımdan öte güzel ülkeme, bu saldırılar Türkiye'nin imajına yönelik saldırılar. Bu saldırılar 77 milyonun ekmeğine, emeğine ve Türkiye'nin ekonomisine kastedilen saldırılar. Bizim artık enerjimizi bu tür tahriklere, tuzak ve kumpaslara değil 2023 hedeflerine ulaşmamız gerekiyor. Hükümet sandık dışı yollarla yıpratılmak istendiğinde başta iş dünyası ve herkes zarar görecektir."
FORD; 'TÜRKİYE KAZANÇLI ÇIKTI'
Törende konuşan Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı William Clay Ford, “Doksan yıla yakın bir süredir Ford ile Koç arasındaki ilişki hız kesmeden güçlenmeye devam etti. Bu iki şirket arasında ortaklıktan öte bir şey var, o da; her ikisi de en baştan güçlü bir gelecek vizyonuna sahip iki büyük aile işletmesinin bir araya gelmesi. Bu, otomotiv endüstrisinde duymaya alışık olmadığımız uzun soluklu ve başarılı bir ortaklık. Bu başarı ancak güven ve saygı ile elde edilebilecek bir birliktelik. Türkiye’de yatırımlar yaptık, ancak bunun da ötesinde sağlam bir dostluğa yatırım yaptık ve bundan hepimiz; Ford, Koç ve Türkiye, kazançlı çıktık" dedi.
ALİ KOÇ'DAN ETKİLİ TANITIM
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç sinevizyon eşliğinde Ford'un bugüne kadar gelişimini anlattı. Ali Koç yaptığı konuşmada Türkiye'nin tarihin en büyük yatırım döneminden geçtiğini ve kendilerinin de Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettiğini belirterek, önce Soma’da yaşanan maden felaketinde yaşamını yitiren madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diledi. Ali Koç şöyle devam etti:
“Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu. Her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ve Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklandık. Ülkemizin kalkınması, üretimi, ihracatı, Ar-Ge faaliyetleri ve vergi sıralaması içinde aldığımız payı ve öncü rolümüzü hep daha da ileri taşımak için çalışıyoruz. Şirketlerimizin, sürekli olarak bu alanlarda listelerin ön sıralarında yer almaları ve aldıkları ödüller bizi hem gururlandırıyor hem de motive ediyor. Koç Topluluğu olarak daima ‘geçmişimiz de yarınımız da Türkiye’de’ dedik. Her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun dönemli hedeflere odaklanmaya özen gösterdik. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Bu doğrultuda, Koç Topluluğu olarak 2012 yılında 4,9 ve 2013 yılında 6,4 olmak üzere iki yılda toplam 11,3 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Aynı dönemde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge yatırımlarımız 1,25 milyar TL seviyesindedir. Tüm otomotiv şirketlerimize yaptığımız yatırımlar ise, 2010 yılından bu yana, 10 milyar TL’yi bulmuştur. Bu rakamlar, Türkiye otomotiv sektöründe yapılan en büyük yatırımlardır. Gelecek yıllarda da, halihazırda onaylanmış projelerimiz ile, yatırımlarımızı aynı hızda sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi.
Ali Koç Ford ile 86 yıldır tüm dünyaya örnek olan bir ortaklık sürdürdüklerine de dikkat çekerek şöyle devam etti: “Şirketimiz, Türkiye’de otomotiv pazarının 12 yıldır pazar lideridir. Ford Otosan ayrıca ihracat liderliğiyle yetinmeyerek, dünya otomotiv sanayinin beşiği olan Amerika’ya Transit Connect ile ihracat yapan ilk Türk otomotiv şirketi olmuştur. Bugün Ford Otosan, üretimde tescillenmiş mükemmelliğine ilave olarak, üstün mühendislik faaliyetleri ile dünya şirketlerine lisans vererek ihracat yapan bir Ar-Ge üssü haline gelmiştir. Yıl sonuna kadar, Türk otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge merkezini açarak, bu alandaki gücümüzü daha da perçinliyor olacağız. Ford Otosan’ın ilk üretime geçtiği 1960 yılında, günde 4 otomobil montaj kapasitesi vardı. Kocaeli fabrikamız 2001’de açıldığında toplam kapasitemiz yılda 140 bin araç idi. Bugün ise kapasitemizi toplam 415 bin araca çıkarıyoruz, yani dakikada 1,5 araç üretiyoruz. İhraç ettiğimiz araç sayısı ise 5.800 adet iken geçen sene 230 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu yeni proje ile ihracatta 300 bin seviyelerini hedefliyoruz. Bu başarı, Türk insanın, ülkemizin başarısıdır ve Topluluğumuz adına büyük bir övünç kaynağıdır" diye konuştu.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de konuşmasında fabrika ile ilgili bilgiler verdi. Yenigün, "Türkiye otomotiv sanayi için yarattığımız ve geleceğe bir iz daha bırakacağına inandığımız eserimizi hizmete açmaktan gurur duyuyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
“Ford Otosan bugün 11,5 milyar TL ciro yapan, 3,8 milyar dolar ihracat yapan, 10 bin kişiye ulaşan çalışan sayısıyla Türkiye’nin en büyük otomotiv firması, ihracat lideri ve Türkiye’nin en büyük ikinci büyük sanayi şirketi haline gelmiştir. Ford Otosan son 5 yılda toplam 1.9 milyar dolar net ihracat fazlası ile Türkiye’nin cari açığını kapatma konusunda önemli bir katma değer yaratmaktadır"
Yenigün, “Kocaeli fabrikamız ve İnönü fabrikamızın ardından Türkiye’nin bir numaralı otomotiv şirketi olarak şimdi de Yeniköy Fabrikası ve yeni hafif ticari aracımız Courier’in üretimi ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2011 ve 2014 yılları arasını kapsayan 4 yıllık süreçte, toplam 1.6 milyar dolar yatırım ile geleceğe sağlam adımlarla ilerliyoruz. Bugün resmi açılışını yaptığımız Yeniköy fabrika yatırımımız ile yeni hafif ticari aracımız Courier için yarım milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Ford Otosan olarak bu yatırımı gerçekleştirirken, hayata geçirdiğimiz her yeni projede yan sanayide büyük yatırımlar yapılmasını da sağlıyoruz. Son 4 yıllık süreçte yan sanayimizin 500 milyon dolar yatırım yapmasını sağladık. Yarattığımız bu önemli sinerji sonucunda Courier’in daha ilk günde yerlilik oranını yüzde 60’a getirdik. Önümüzdeki kısa dönemde bu oranı yüzde 70’in de üzerine çıkararak global anlamda daha da rekabetçi noktaya gelmiş olacağız" dedi.

MB-EA(MB/AAA),(DEVAM)