"ETNİK BİR UNSURUN DEĞİL, 76 MİLYONUN İKTİDARIYIZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi'nde toplu açılış törenine katıldı. Alana girişi sırasında halk oyunları ekibinin gösterileri ile karşılanan Başbakan Erdoğan gösteriyi izledikten sonra ekiplerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Boynuna keşan saran Erdoğan yaklaşık 4 bin kişiye hitap etti. Konuşmasına Yunus Emre’nin, "Ben gelmedim kavga için, benim işim, sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim" sözleri ile başlayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Biz gönül erleriyiz. Bizim derdimiz, davamız, siyasetimiz gönüller yapmak, fetih etmektir. Yunus, 'Aşk bir güneşe benzer, aşık olmayan gönül misali taşa benzer' diyor. Bizim millete aşkımız, sevdamız var. Bizi size aşığız. Biz size sevdalıyız. Ferhat gibi sevdalıyız. Onun için Samsun’dan dağları dele dele geldik. 'Çoğu bitti azı kaldı' diyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. 'Biz yıkmaya değil vallahi yapmaya geldik' diyoruz. Biz bozmaya değil tamir etmeye, kırmaya değil birleştirmeye, bütünleştirmeye geldik. Husumet için değil, kavga için değil, cebelleşmek için, muhabbet için, kardeşlik için bu makamlara geldik. Yola çıkarken bir şeyler söyledik. Ama en önemlisi 'biz bu milletin efendisi değil hizmetkarıyız' dedik. Biz istiyoruz ki doğu ile batı daha yakın kardeş olsun. Kuzey ile güney daha bir kardeş olsun. Aynı kıbleye dönenler, aynı kuranı ve duayı okuyanlar kardeş olsun. 11 yıldır bütün çabamız, gayretimiz ve mücadelemiz bu. Biz ecdadımızdan, tarihimizden çok mübarek bir miras aldık. Bize büyük devlet, büyük millet olmayı miras bıraktılar, kardeş olmayı, kardeşçe yaşamayı miras bıraktılar. Ecdadımızın izinden gidiyor, tarihimizin ayak izlerini takip ediyoruz. Biz kimseyi Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza ayırmayız. Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Bizim farkımız bu. Biz bu ülkede 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının iktidarıyız. Biz bir etnik unsurun değil 76 milyonun iktidarıyız. Birileri 'Ben Türk’ün öbürü ben Kürt’ün partisiyim' diyor. Biz Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza’nın, Roman’ın ne varsa hepsinin partisiyiz. Bizim farkımız bu. Hepsinin iktidarıyız. Nerde insan varsa orada biz varız. Onların hizmet için varız."
Başbakan Erdoğan, halkın kendilerini bugünkü makamlara getirdiğini, her şeyi halk için yaptıklarını belirtirken, "Ne yapıyorsak sizinle beraber yapıyoruz. Yola çıkarken tıpkı Aşık Veysel gibi; 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' dedik. Gideceğiz gündüz gece. Bu kardeşiniz Karadeniz’in evladıdır. Karadeniz neyse biz işte oyuz. Trabzon neyse, 81 vilayet neyse bizde aynen oyuz" diye devam etti.
"ŞEHİTLERİN RUHUNU İNCİTMEYİZ"
Başbakan Erdoğan, şehitlerin ruhunu incitmeyecekleri gibi milletin hissiyatını çiğneyip, çiğnetmeyeceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu milletin başını bugüne kadar öne eğdirmeyiz, bundan sonrada eğdirmeyeceğiz. Ne yapıyorsak sizin için yapıyoruz. Büyük Türkiye için, Türkiye’yi daha da büyütmek için yapıyoruz. Hiç kimse bizi yanlış anlamasın. Akif ne diyor; 'Yumuşak başlı ise kim dedi uysal koyunum?' Uysal koyun değiliz. Şehitlerimizin aziz hatırası söz konusu olursa ona el uzattırmayız. Birliğimiz, vatanımız, bayrağımız, devletimiz söz konusu olursa onlara dil dahi uzattırmayız. Özellikle milli irade söz konusu olursa ona dokundurtmayız. Meclis iradesine millet iradesine elde, dilde uzattırmayız. Sizin bize verdiğiniz emanete onun gasp edilmesine asla izin vermeyiz, asla göz yummayız."
Ezan okununca konuşmasına ara veren Başbakan Erdoğan, daha önce MHP, DSP, ANAP iktidarının iş başında olduğunu, günümüzde ANAP diye bir parti kalmadığını, DSP’nin ayakta zor durduğunu hatırlatırken, IMF’den devr aldıkları 23.5 milyar dolar borcu ödedikleri gibi bu kuruluşa istedikleri 5 milyar dolar borcu vereceklerini anlattı. Erdoğan, şöyle dedi:
"Bazıları çıkıyor, 'Ben milliyetçiyim' diyor. AK Parti bu ülkenin değerlerine sahip çıkmıyor' diyor. Zerre kadar sizin milliyetçiliğiniz varsa önce bu ülkenin milli bankalarını çökertmezdiniz. Ziraat Bankası görev zararı ile çökmüştü. Halk ve Vakıfbank da öyle durumdaydı. Merkez Bankası'nın o zaman döviz rezervi 27.5 milyar dolar iken şu anda  kasasında 135 milyar dolar var. Bu milleti kim seviyor? Bu milletin değerlerine kim sahip çıkıyor? Biz hep beraber sahip çıkıyoruz. Ziraat Bankası şu anda dünyanın en saygın bankalarından biri. Halk Bankası, Vakıfbank da öyle. Buralara durup dururken gelmedik. Buralara akıllıca idare ettiğimiz için geldik. Yolsuzluk hortumlarını kestik. Yolsuzluklara prim vermedik. Göreve geldiğimizde yoksullara içeride ve dışarıda 45 milyon dolar öderken şimdi biz dünyaya 2.5 milyar dolar ödüyoruz. Veren el alan elden hayırlıdır diyoruz. Bu milletin şanına bu yakışırdı. Büyük devlet kolay değildi. Ama Türk milleti büyük bir millettir dedik, bunu böyle yürüttük. Daha güzel günler var önümüzde."
YAŞLI KADINI YANINA OTURTTU
Konuşmayı protokol bölümünde izleyen Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ayakta bekleyen 96 yaşındaki Hatice Günaştı’yı çağırarak yanında oturttu. Yaşlı kadın Emine Erdoğan’a sarılarak öptü.
Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan’a üzerinde ismi yazılı yöresel Vakfıkebir ekmeği hediye edildi. Öperek alnına koyduğu ekmekten bir parça alarak tadan Erdoğan, "Ekmek güzel ama bir şey eksik. O da tereyağı. Ben Vakfıkebir’in tereyağını çok iyi bilirim” dedi. Bu söz alanda gülüşmelere neden oldu. Başbakan Erdoğan, daha sonra aralarında, 'Büyük Liman İçme Suyu Projesi, Vakfıkebir Bölge Hastanesi, öğrenci yurdu, lise ve ilköğretim okulu ile Tarım İlçe binası ve 234 TOKİ konutunun toplu açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, daha sonra alandaki vatandaşların yanına giderek tokalaştı. Yoğun ilgi nedeniyle Erdoğan’ın otobüsü alandan uzun süre çıkamadı. Başbakan Erdoğan daha sonra helikopterle Trabzon'un Araklı İlçesi'ne hareket etti.