BAŞBAKAN VANLI'DAN VAN'I İSTEDİ
Başbakan Erdoğan saat 14.10'da toplu açılış törenin yapılacağı alana geldi. Eşi Emine Erdoğan'ın protokolün oturacağı bölgeye giderken ayağı takıldı ve hemen müdahale eden korumalar düşmesini önledi.
Açılış töreninde bakanların konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Başkan Erdoğan, konuk Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'in konuşmasını istedi. Şahbaz Şerif yaptığı konuşmada,Türkiye'nin her zaman Pakistan'ın yanında olduğunu belirterek, "Türkiye dünyanın 16 büyük ekonomik gücü haline gelmiştir. Ayrıca İslam dünyasında lider kabul ediliyor. Pakistan'da sel olduğunda Başbakan ve kızları yardıma geldi. Ayrıca Türkiye'de bu dönemde bize işadamları geldi. Biz Türkiye'ye minnettarız. Allah Erdoğan'a uzun ömür versin" dedi.
Alkışlar arasında kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, gündemdeki sorunlara ve değinerek çözüm sürecine sahip çıkılmasını istedi. Depremde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyen ve bir daha böyle bir acının yaşanmamasını temenni eden Erdoğan, "Geçen yıl konutları teslim etmiştik. Şimdi toplu açılış yapıyoruz. İçinde eğitim kurumları, spor salonları, altyapı olan birçok yatarımı hizmeti açıyoruz. Son olarak TOKİ 267 milyonluk yatırım ile 6 bölgede 2 bin 644 konutun daha yatırımını tamamladı. Onları da hizmete alıyoruz. Şimdiye kadar 18 bin 628 konut yapılmış oldu. Biz 17 bin 489 konut sözü vermiştik. Bunu aştık. Bugün ve yarın yapacağımız açılışlarla Van'a 2 günde 1.5 milyar TL'lik yatırım yatırımı kazandırmış olacağız" dedi.
"VAN DENİZİ'NDE YENİ GEMİLER HİZMETE GİRECEK"
Van Gölü'nün deniz olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Varsın haritalarda Van gölü geçsin. Biz ona Van denizi diyoruz" dedi. Bu bölgedeki demiryolu taşımacılığının Van Gölü üzerinden yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Trenler yükler buraya gelip gemiye yükleniyor. Buradan doğu illerine oradan da batı illerine gidiyor. Ancak burada geçmişten kalan ihmal ve zorluk var. Fi tarihinden kalan 2 feribot 16 vagon taşıyordu. Yetersiz olduğu için yükler bekliyordu. Zaman ve rekabetten kaybediyorduk. Bu Van ve Van denizine yakışmaz dedik. Onun için Van denizi kenarına bir gemi üretim tersanesi yaptırdık. Her biri 50 vagon taşıma kapasitesine sahiptir. Şimdi bedeli 221 trilyon olan iki feribot inşa ediyoruz. Gelecek yıl hizmete alacağız" dedi.
VAN DEPREMİNDE YAPILANLARI UNUTAMAM
Van depremini haber aldıktan hemen sonra Van'a geldiğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:
"Erçiş'e geçerek inceleme yaptık. Sokak sokak dolaştık. Kurtarma çalışmalarını hızlandırdık. Bakanlarımız buraya karargah kurdu ve Vali Münir Karaloğlu’yla birlikte yoğun bir çalışmayı yürüttüler. Ben o çalışmaları hiç bir zaman unutamam. O bir akıncı ruhu, kardeşlik ruhuydu. Bu gönülden ancak yapılırdı. Öyle yaptılar. Van'ı kaderine terk etmediler. Biz Van'ı yalnız bırakmadık van bizim canımızdır kardeşimizdir. 2 yılda 5 katrilyon harcadık. Sorunları çözene kadar devam edeceğiz."
"BİZ SÖZÜMÜZÜ TUTTUK SİZ DE TUTUN"
Başbakan Erdoğan, konuşmasında yerel seçimlere değinerek, "Sizden bir ricam var. Biz sizlere söz verdik. Van’ı büyükşehir yapacağız dedik. Yaptık sözümüzde durduk. Artık Van büyükşehir. Biz diyoruz ki belediyecilik Ak partinin işidir. Biz istiyoruz ki hizmetlerden yatırımlardan Van'da nasibini alsın. Buradan bir ses istiyorum. Ak belediyecilik Van'a yakışır. Bunu görmek istiyorum" dedi:
Hizmet aşkıyla 'durmak yok, koşmaya devam' dediklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ak Parti iktidarında millete efendi olmak değil hizmetkarlık vardır. Onun için Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Romanı, Zazası, Boşnağıyla biz kardeşiz. Yaradılanı Yaradan’dan ötürü seviyoruz. Türkü Kürde, Kürdü Türke düşman eden bu milletin tümünün düşmanıdır. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında 76 milyon birdir beraberdir. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hep beraber Türkiye olacağız. Türkiye'nin 780 milyon metre karesine 76 milyona aynı oranda sevdalıyız. İstanbul bizim için neyse Van da odur. Türkiye haritasını renklere ayıranlardan değiliz. Biz sadece oy aldığı yerlere hitap eden, diğer kesimine kalbini kapatanlardan değiliz. Türkiye için Doğu ve Güneydoğu için Van için artık eski günler geride kaldı. Türkiye 76 milyonun ülkesidir. Cumhuriyet cumhurun, halkın cumhuriyetidir. Her türlü ayrımcılığı elimizin tersiyle itiyoruz. Farklıklar zenginlik olacak."
Konuşmasını "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz" sözleriyle sürdüren Erdoğan, millet kavramını bilmeyenlerin farklı arayışa girdiklerini anlattı. Erdoğan, "Millet kavramı geniştir, onun için buna farklı anlamlar yüklüyorlar. Bunu yapanlar ihanet ve bölücülük içindeler. Bu toprakların üzerinde acıları, zulmü, baskıyı, ötekileşmeyi hep beraber yaşadık. Kimliklerimiz yok sayıldı. İnançlarımıza saldırıldı. Bunlar geride kaldı. Düne kadar üniversite kapısından mahzun şekilde gönderilen kızım, kardeşim artık geri gönderilmeyecek. Artık kamuda başı örtülü hizmet verecek" dedi.
"BENDE KATSAYI MAĞDURUYUM"
Kendi oğlunun üniversite sınavında puanının Boğaziçi Üniversitesi'ni tuttuğu halde katsayı nedeniyle giremediği görüşünü savunan Erdoğan, "İmkanımız vardı, yurt dışına gönderdik. Şimdi doktora yapıyor. Kızlarım başörtülü olduğu için ülkemdeki üniversitede okuyamadı. Onlar da yurt dışına gitti. Bu zihniyet bu ülkeye hizmet edebilir miydi? Siz bize görev verdiniz demokratikleşme paketiyle bunu ortadan kaldırdık. Önümüzde daha güzel günler var." diye konuştu.
TERÖRE SİLAHA SARILANLAR VAR
Türkiye'de milli iradenin kendileriyle egemen olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz sizi seviyoruz. Biz sizi Allah için seviyoruz. Biz sizi Yaradan’dan ötürü seviyoruz. Sizlerin hizmetkarı olduk. Bizim kardeşliğimiz arasına girmeye çalışanlar var. Teröre silaha sarılanlar var. Bizim kitabımızda ne silah ne terör olamaz. Şiddet ve terör hiç bir soruna çözüm getirmedi. Artık kan kaybetmeyelim. Silahla sadece kan döküldü. Acı, gözyaşı geldi. Bir yıldır terör nedeniyle insanımızı ve kardeşlerimizi kaybetmiyoruz. 30 yıldır hasretini çektiğimiz bahara kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Köyler şehirler, evler gönüller şenleniyor. Kardeşlik iklimi gönlümüzü ısıtıyor. Bu sadece başlangıçtır. Silahlar sustuğu sürece, siyaset kazanacak ve sorunlar hızla bitecektir. Ancak bir savaş lobisi var. Huzurdan, bahardan rahatsız olan bir lobi var. Aydınlıktan gözleri kamaşan, karanlığı özleyen, çocuklarımızı ve gençlerimizin yaşamasından rahatsız olan bir lobi var. Doğuda batıda, dışarıda eski günleri özleyen bunları yeniden geri getirmek isteyen bir lobi var. Terörden beslenen bu lobiye izin vermeyeceğiz."
"ÇÖZÜM SÜRECİNE BEDENİMİZİ KOYDUK"
Van Belediyesi yönetimini eleştiren Erdoğan,"Buradaki belediyecilik Van'a yakışmıyor. Belediyenin öncelikli hizmeti temizlik, yol su, yeşil alandır. Van'da karayollarının yaptığı dışında bir belediyecilik yok" dedi.
Erdoğan, Van'a yakışanı yapmak istediklerini belirtirken de şöyle konuştu:
"Artık bu yanlış gidişe Rabia işaretiyle dur diyelim. Bizim gençlerimizin üzerinden hesap yapanlar dur diyelim. Biz bu çözüm sürecinde elimizi, bedenimizi koyduk. Baharın kalıcı olmasını istiyoruz. Buna evet mi? Kapı kapı çalışacağız. Barış için kardeşlik için bu sürece devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız. Birlikte gönül verdiğimiz bu süreçte sonuna kadar mücadele edeceğiz. Çocukların canı üzerinde hesap yapanlara, bu süreci sabote edenlere kulak vermeyin. Kalbinizi, gönlünüzü, vicdanınızın sesini dinleyin. Sürece lütfen sahip çıkın. Bu ortamda siyaseti devreye alarak çok önemli adımlar attık. Sizleri ülkeyi rahatlamak izin gerekli tarihi adımlar attık. Çok daha fazlasını yapacağız. Dün sorun olanlar bugün çözülüyor. 30 mart seçiminde Van başkanını seçecek. Kardeşlerim ideoloji ile belediyecilik yapılmaz. Liyakatle ehliyetle beceriyle yapılır. Belediyecilik hizmet yatırım üretilerek yapılır. Van belediyecilik bakımından şu anki durumu hak etmiyor. İdeoloji Van'ın ihtiyacını karşılamıyor. Çevre iller değişip gelişirken Van yerinde sayıyor. Size hak ettiğiniz hizmeti vereni seçmenizi istiyorum. Yarın Özalp'e gideceğim benim için çok özel bir yer. 80 öncesi orada bir evde kalmıştım o günleri sıcaklığı yeniden yaşamak istiyorum."
Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından toplu açılışları yaptı, ardından Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile Ak Parti il binasında görüştü.