Özgür ALTUNCU - Taner YENER / İstanbul, () Başbakanlık AFAD tarafından yürütülen "Afete Hazır Türkiye Projesi" Kapsamındaki "Afete Hazır Okul" kampanyasının tanıtımı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kampanyanın tanıtım toplantısına yaklaşık 2 bin öğrenci katıldı. Törende, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve AFAD Başkanı Fuat Oktay da hazır bulundu. Törende, proje için Milli Eğitim Bakanlığı ile AFAD arasında protokol imzalandı.

"VİZYONUMUZUN PARÇASI"
Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Büyük Türkiye vizyonumuzun esaslarından biri de, her türlü afete, her türlü yıkıma, her türlü sıkıntıya karşı hazırlıklı olmaktır "dedi. 
"17 AĞUSTOS'TA DEVLET YOKTU"
Türkiye'de afet öncesi ve sonrası yapılacak çalışmalar konusunda uzun yıllar bilinçli bir yapılanmaya gidilemediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "1999 Marmara ve Düzce depremleri, ülke olarak bu konuda ne denli hazırlıksız olduğumuzun en çarpıcı örneği olarak ortaya çıkmıştır. Ben de oraya gittim, orada hükümeti göremedim. Hükümet yetkilileri 2 gün sonra oraya gelebildiler. Van depreminde kısa sürede afete müdahale ettik. 24 saat olmadan geceyarısı Van'daydık" diye konuştu.

"AFETLERE HAZIRLIKLIYIZ"
Her attıkları adımda Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmadan hareket ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Takdir-i ilahi karşısındaki acziyetimizi elbette biliyoruz. Önce devemizi sağlam şekilde bağlayacağız, ondan sonra tevekkül edeceğiz. Siz binanızı çürük şekilde yaparsanız, bu binayı yıkan deprem değil, bizzat kendiniz olursunuz. Siz dere yatağına bina yaparsanız, bu binayı selin basması an meselesi olur. Japonya'da 9 şiddetinde bir depremde neredeyse hiç can kaybı olmaz. Ülkemizde 6 şiddetindeki deprem can kaybına yol açabiliyor. Aradaki fark nedir? Japonya'da binaların depreme göre inşa edilmesi, bizde buna dikkat edilmemiş olmasıdır. İmar planlarında, inşaatlara kadar her alanda deprem ve diğer afetlere uygun standartları belirledik ve uygulamaya koyduk" diye konuştu. 
PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?
Erdoğan, "Proje, toplumun farklı kesimlerine afetler konusunda doğru davranış şekillerini benimsetmeye yönelik 4 basamaktan oluşuyor. 'Afete Hazır Okul' da projenin ikinci basamağını oluşturuyor. Basamakların her biri, birer kampanya olarak yürütülüyor. 'Afete Hazır Aile' ile başlayan kampanya dizisi, 'Afete Hazır Okul' ile sürüyor, sonrasında ise 'Afete Hazır İşyeri' ve 'Afete Hazır Gençler' kampanyaları ile devam edecek. Her bir basamak, kendinden sonra geleni tamamlıyor ve kendinden sonraki ile birlikte ilerliyor. Böylece her kampanyanın birbirini desteklemesi, kamuoyunda afetler konusunda farkındalık ve bilinç oluşturması amaçlanıyor. Bilgi toplamak, bilgi analizi, satın alma, afet olduğu anda kimin ne yapması gerektiği konusunda entegre bir çalışma içindeyiz. İkinci boyutta da, kesintisiz haberleşme sistemini kuruyoruz. Tüm Türkiye'yi lojistik depolarla donatıyoruz. Her türlü ihtiyacımızı istediğimiz anda yerine ulaştırıyor olalım. İleri teknoloji kullanımını kuruyoruz" diye konuştu. 
İNSAN SESİ İLE AFET SESİ...
Tanıtım toplantısında, insan sesiyle yapılan ve müzik terminolojisinde 'a capella' olarak adlandırılan farklı müzik türünde, afetlerin sesleri 40 kişilik bir koro tarafından oluşturuldu. Canlı performansla, insanların afet seslerini oluşturduğu bu ilginç müzik dinletisi, hiçbir enstrüman kullanılmadan gerçekleştirildi. Gösteri, salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı. 
ÖZEL GÖRÜŞMELERDE BULUNDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törenin ardından kendisine sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlarla tokalaştı, sohbet etti. Erdoğan törenin ardından salondan hemen ayrılmadı. Başbakan'ın Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi VIP salonunda özel görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.
(BB) (FOTOĞRAFLI)