BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Marmaray açılışının ardından Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisine geçti. Erdoğan burada Romanya Başbakanı Viktor Ponta'yı kabul etti. Baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Başbakan Erdoğan basın toplantısında bir soru üzerine AB'nin Türkiye için açıkladığı ilerleme raporunu değerlendirdi. Erdoğan "Daha iyi niyetli bir ilerleme raporunu görüyoruz" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
"Katılmadığımız yerler yok değil. Son demokratikleşme paketiyle ilgili yaptığımız açıklama, bununla ilgili idari noktada attığımız adımlar, bunlar AB'de çok ciddi bir olumlu ses getirdi. İlerleme raporu içerisinde de kendini hissettiriyor. Bundan sonraki süreçte de özellikle Fransa'nın ve son dönemde sayın Merkel'in yaklaşımları çok daha olumlu olacaktır. Şuan da Sayın Merkel'in de hükümeti kurmasını bekliyoruz. Kendilerinin bir daveti olmuştu şahsıma. Bu ziyaretlerde de bu konuları ele alacağız."
Romanya Başbakanı Viktor Ponta'ya Marmaray açılışına neden katıldığı Marmaray'ın Romanya ile alakasının ne olduğu soruldu. Konuk Başbakan, "Biz bu projeye katılmadık ama bundan yararlanabiliriz" dedi. Litvanya'nın başlattığı bir tren yolu yük taşımacılığı projesi olduğunu belirten Ponta, Romanya'nın da bu projeye katılacağını Marmaray'a kadar uzanacak bu projenin Romanya'ya da katkı sağlayacağını söyledi. Bu arada, Başbakan Erdoğan basın toplantısının başında ikili görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Görüşmede Türk İş adamları için özel bir vize konusunun gündeme geldiğini açıklayan Başbakan Erdoğan, Romanya'nın Türkiye'ye AB konusunda verdiği desteği teşekkür etti.